Előd
9 °C
17 °C

Gyásznapot tartanak Oroszországban

2004.02.09. 07:43
Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nagyszabású nyomozást indított a metrómerénylet tetteseinek elfogására, míg Moszkva városvezetése a hétfőt gyásznappá nyilvánította az elhunytak tiszteletére - írja a Népszabadság. Az elkövetőről továbbra sem lehet sokat tudni. Az arcáról csak 24 halottat lehetett azonosítani, a többiekből csak testdarabok maradtak.
Csoda, hogy eddig nem kíséreltek meg föld alatti merényletet a fővárosban. A biztonsági szolgálat pontosan tudta, hogy a metró mennyire sebezhető, mégsem készült fel eléggé - olvasható az Izvesztyijában. A moszkvai lap szerint mindössze két hónapja tartottak föld alatti gyakorlatot, amely kimutatta a metróbiztonsági szolgálat és az FSZB felkészületlenségét a föld alatti terrorcselekmények elhárítására. Az FSZB vezetés csodálkozott is, miért nem kíséreltek meg a terroristák már korábban föld alatti merényletet. Samil Baszajev szélsőséges csecsen gerillavezér egy éve megígérte, hogy a föld alól fog támadni. Így is történt - emlékeztetett szalagcímében a Kommerszant.

Nem sokat tudni az elkövetőről

A hét végén sem sikerült kideríteni, hogy öngyilkos merénylő robbantott-e pénteken. A robbanás félméteres magasságban történt, amiből Jurij Luzskov főpolgármester stábja arra következtet, hogy az elkövető maga hozta működésbe a robbanószerkezetet a kezében tartott bőröndben vagy táskában. Az ügyészség azonban nem zárta ki azt sem, hogy a pokolgép véletlenül robbant fel, vagy távirányítással hozták működésbe.

50 áldozat?

A moszkvai 4-es számú halottasház boncolóorvosai szerint. legalább ötven halálos áldozattal járt a moszkvai metrómerénylet. - Az arcáról csak 24 halottat lehetett azonosítani, a többiekből csak testdarabok maradtak - erősítette meg az egyik boncolóorvos, akit az Izvesztyija idézett hétfői számában.

- A Gazeta című lap szemtanúkra és szakértőkre hivatkozó jelentése szerint ennél is jóval nagyobb lehet a halálos áldozatok száma, hiszen a metrókocsiban, amelyet a robbantás szétroncsolt, legalább 200 ember utazott, és legfeljebb ötvenen maradtak életben.

Szigor

A moszkvai utcákon a rendőrség sűrítette az ellenőrzéseket és a város körül biztonsági kordont alakított ki. Luzskov jelezte, hogy tovább szigorítják az illegális bevándorlók elleni intézkedéseket. A külföldieknek és a más oroszországi régiókból érkezőknek be kell jelentkezniük a rendőrségen. Megerősítik a moszkvai lakosokat nyilvántartó és az illegális idegeneket kitoloncoló szerveket is.

Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető szombaton ismét tárgyalásokat ajánlott a Kremlnek a borzalmas moszkvai metrómerénylet után. Vlagyimir Putyin orosz elnök előző nap kizárt bármiféle tárgyalást Maszhadovval és "banditáival", bizonyosra véve, hogy ők állnak a 39 halálos áldozattal járó merénylet hátterében. "Oroszország nem tárgyal a terroristákkal, hanem megsemmisíti őket" - szögezte le Putyin.

Ha az orosz hatóságok továbbra sem tudják megvédeni polgáraikat a terrorcselekményektől, az központi vitatémává teheti a csecsenföldi konfliktust a március közepi elnökválasztás előtti kampányban.

Az elnök (akinek újraválasztását biztosra veszik) távol tartja magát a kampányvitáktól, míg a többi elnökjelölt (két liberális kivételével) alapjában támogatja kemény vonalát a csecsen konfliktusban. Másrészt az eddigi merényletek rendre nacionalista érzelmeket kavartak az orosz közvéleményben, szintén erősítve Putyin pozícióját - olvasható a Népszabadság hétfői számában.