Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Sivatagi útmutató az illegális kivándorláshoz

2006.01.25. 15:17
A mexikói kormány 70 ezer különleges térkép elkészítésével szeretné segíteni az Egyesült Államokba útnak induló illegális határátkelőket. A térképeken bejelölnék a főbb útvonalakat és vízvételi lehetőségeket, hogy csökkentsék a halálesetek számát.

A mexikói kormány támogatásával készülnének el azok a térképek, amelyek az Egyesült Államokba emigráló mexikóiak számára tartalmaznának hasznos adatokat, írja a BBC. A Nemzeti Emberjogi Bizottság közölte, hogy a térképek segítségével szeretnék csökkenteni a halálozások számát.

A szigorúbb határellenőrzés amerikai támogatói ellenezték az ötletet, szerintük egy ilyen lépés növeli majd az illegális bevándorlók számát. Az Egyesült Államok a közelmúltban jelentette be, hogy mexikói határvonalának bizonyos részein kerítés építését tervezi. Mexikó nem fogadta kitörő örömmel a hírt.

A térkép ötlete a Humane Borders nevű, amerikai szervezettől származik, akik 70 vízállomást üzemeltetnek a 3200 kilométer hosszú amerikai-mexikói határ közelében.

Amerika próbálkozik

A Mexikói Emberjogi Bizottság (MEB) határozottan visszautasította a vádakat, miszerint kivándorlásra akarná buzdítani a mexikóiakat. „Az egyetlen célunk, hogy figyelmeztessük az embereket azokra a veszélyekre, amelyek útközben érhetik őket, szeretnénk továbbá, hogy tisztában legyenek a vízvételi lehetőségekkel. Így jó eséllyel nem halnak meg útközben” – mondta Mauricio Farah, a MEB tagja.

Amerikai hivatalos források szerint a térképekkel nem lehet biztonságosabbá tenni a kivándorlók útvonalait. „A jó szándék ellenére sem segít senkin, ha ezek a térképek elhagyatott és veszélyes határmenti területekre navigálják az embereket. Növekedhet a bűncselekmények száma, és romolhat a személyi biztonság” – mondta el Russ Knocke.

Évente többezer mexikói indul útnak, hogy átkeljen az Egyesült Államok és Mexikó határán lévő Sonora sivatagon. A MEB adatai szerint az átkelés tavaly 500 halálos áldozatot követelt.

Tavaly a mexikói kormány tréfás hangvételű kiadványt jelentetett meg, amelyben felhívta a figyelmet az illegális bevándorlás veszélyeire, és tanácsokat adott, hogyan lehet kivédeni ezeket.