Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Bush katonákat küldene az illegális mexikói bevándorlók ellen

2006.05.15. 17:57
A Nemzeti Gárda mozgósítása a határőrizeti szervek logisztikai támogatására és csak korlátozott időre szól, és nem jelenti a határ militarizálását, állítja Bush. A tervezet a szigort az elnök által is szorgalmazott reformintézkedésekkel párosítaná: vendégmunkásprogramot létesítenének, valamint lehetővé tennék az Egyesült Államokban élő 11-12 millió illegális bevándorló egy részének, hogy rendezze jogi helyzetét.

A Nemzeti Gárda katonáinak ezreit mozgósítja a mexikói határon az illegális bevándorlás megfékezésére George Bush amerikai elnök. Az intézkedést helyi idő szerint hétfő este jelenti be, de a lényeget már előre kiszivárogtatták a sajtónak. Az Egyesült Államok elnöke egyben sürgetni fogja a bevándorlási törvény reformját, amelyről parázs vita folyik a kongresszusban.

Az őszi kongresszusi választásokra tekintettel a bevándorlás különösen érzékeny téma az amerikai politikában. A szenátus hétfőn folytatta a vitát a reformról. Tavaly 1,2 millió személyt fogtak el illegális határátlépés közben, és a becslések szerint legalább félmillió embernek sikerült átkelnie a 3200 kilométer hosszú déli határon.

Rendezendő jogi helyzet

A képviselőházban tavaly decemberben elfogadott változat mindenekelőtt rendészeti ügynek tekinti a bevándorlás gondjait, s a határőrizet szigorítását, biztonsági kerítés építését irányozza elő a határ több mint egyharmadán, az illegális bevándorlást pedig az eddigi szabálysértés helyett büntetőjogi vétséggé nyilvánítaná.

A szenátus előtt lévő, Edward Kennedy demokrata párti és John McCain republikánus párti szenátor nevével fémjelzett tervezet a szigort az elnök által is szorgalmazott reformintézkedésekkel párosítaná: vendégmunkásprogramot létesítenének, valamint lehetővé tennék az Egyesült Államokban élő 11-12 millió illegális bevándorló egy részének, hogy rendezze jogi helyzetét. Elsősorban a Republikánus Párt konzervatív törvényhozói és szavazói ellenzik ezeket "a törvényszegő illegális bevándorlók amnesztiájának" tekintett intézkedéseket. A Nemzeti Gárda mozgósításával Bush elnök őket akarja megnyerni.

Ha a szenátus dűlőre jut a reformtörvényről, azt utána közös nevezőre kell hozni a képviselőházi változattal is. Az utóbbi hetekben - főleg spanyol ajkú - illegális bevándorlók és velük szimpatizálók százezrei tüntettek országszerte a képviselőházi változat ellen, a tervezett szenátusi reformintézkedések mellett.

Schwarzenegger fenntartásait hangoztatta

Bill Frist, a szenátus republikánus párti többségi frakciójának vezetője támogatásáról biztosította a Nemzeti Gárda mozgósítását. Chuck Hagel republikánus párti szenátor azonban kételyeinek adott hangot, és Irakra célozva emlékeztetett rá, hogy az amerikai fegyveres erőkre már amúgy is példátlan teher nehezedik. Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó ugyancsak fenntartásait hangoztatta. Sajtóhírek szerint a határmenti övezetbe vezényelt nemzeti gárdisták száma tízezernél kevesebb lenne.

Vicente Fox mexikói elnök vasárnap felhívta Bush elnököt, és aggodalmának adott hangot a tervezett mozgósítás miatt. Bush elnök - szóvivőjének közlése szerint - elmagyarázta, hogy a Nemzeti Gárda mozgósítása a határőrizeti szervek logisztikai támogatása céljából korlátozott időre szól csupán, és nem jelenti a határ militarizálását. Bush elnök leszögezte, hogy az Egyesült Államok baráti, szövetséges országnak tekinti Mexikót, és megerősítette elkötelezettségét az átfogó bevándorlási reform mellett.