Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Rendkívüli állapotot vezettek be Mongóliában

2008.07.01. 15:39
Több ezer fős erőszakos tüntetés volt kedden a mongol fővárosban a kormánypárt székháza előtt. A hatóságokat vasárnapi parlamenti választások eredményének a meghamisításával vádoló demonstrálók összecsaptak a rendőrséggel, és felgyújtották az épületet.

Rendkívüli állapotot hirdetett ki kedden Mongóliában Nambarín Enhbajar államfő, mivel erőszakos cselekmények történtek a fővárosban a vasárnapi választások eredményének állítólagos meghamisítása miatt.

Az államfő kedden kora este vezette be négy napra. Televíziós beszédében felszólította az ország lakosságát az erőszakos cselekmények beszüntetésére.

A választási bizottság még nem hirdette ki a választások végleges eredményét, de a várható hivatalos eredmény szerint a volt kommunista állampárt, a jelenleg is kormányzó Mongol Népi Forradalmi Párt 43 képviselői helyet szerzett meg a 76 tagú parlamentben, héttel többet, mint a négy évvel ezelőtti választásokon.

Az ellenzék nem fogadja el

Az ellenzéki Demokrata Párt vezetője, Cahiagín Elbegdordzs sajtóértekezletén bejelentette, hogy nem fogadja el a várható hivatalos eredményt, amelyet szavai szerint a hatóságok meghamisították. Nemzetközi megfigyelők szerint azonban a választások összességükben szabadok és tisztességesek voltak, ami ritkán történik meg a közép-ázsiai országokban.

A kormánypárt székházánál több ezer ember tiltakozó gyűlt össze, az épületet háromszoros rendőrsorfal vette körül. A tüntetés kezdetben békés volt, de később a részvevők köveket és üvegpalackokat dobáltak a székházára, betörték több ablakát, és kisebb csetepatékat vívtak a rendőrökkel, akik lövésekkel próbálták feloszlatni a tömeget. A tüntetők később felgyújtották a székházat. Egyelőre nem tudni, hogy az erőszakos cselekményeknek vannak-e áldozataik. Több ezer fős tüntetés volt Ulánbátor legfőbb terén is.

Ingatag politikai viszonyok

A választásokon 12 párt, egy pártkoalíció és több független jelölt indult, de a verseny jórészt a kormányzó Mongol Népi Forradalmi Párt és az ellenzéki Demokrata Párt között folyt. A négy évvel ezelőtti választáson a két győztes párt egyaránt 36 helyet szerzett a 76 tagú Nagy Állami Hurálban (parlamentben), ami ingatag politikai viszonyokat teremtett: azóta három miniszterelnöke is volt az országnak.

Ezúttal a tét egy olyan kormány megalakítása, amely képes lesz felülvizsgálni az ásványi kincsek kitermeléséről szóló törvényt, és életbe léptetni egy befektetési megállapodást, amely lehetővé tenné egy nagyszabású réz- és aranybányászati beruházás beindítását. A befektetők azt jósolják, hogy az ügylet révén Mongólia nemzeti összterméke megugrik 34 százalékkal, és megnyílik a lehetőség más ásványi kincsek kiaknázása előtt. A nagy remények nagy ígéreteket szültek: az ellenzéki párt egymillió tugrik (több mint nyolcszáz dollár), a kormánypárt pedig másfél millió tugrik részesedést ígért minden mongol állampolgárnak az ásványkincs-készletek kiaknázásából.

A rendkívüli helyzetek elkerülése végett a rendőrséget és a belügyi csapatokat már a választás előtt három nappal fokozott készültségbe helyezték.