Tamás
-7 °C
8 °C

Újabb tömegsírt tártak fel Irakban

2003.05.14. 12:35
Az eddigi legnagyobb tömegsírra bukkantak Irakban, amelyben több mint 2200 ember maradványaira bukkantak. Illetékesek szerint a sírba az 1991-es Huszein-ellenes felkelés során lemészárolt síitákat temették.
Az elmúlt hetekben számos tömegsírt találtak Irakban, ám a most feltárt sír minden valószínűség szerint a legnagyobb az eddig feltártak közül. A helyi illetékesek szerint eddig több mint 2200 ember földi maradványait sikerült exhumálniuk. Vizsgálatok szerint az áldozatok az 1991-es Szaddám Huszein elleni lázadás síita résztvevői voltak, akiket a lázadás leverése után lemészároltak, és a Bagdadtól 100 kilométerre délre fekvő Hillah mellett temették el.

Az exhumálást a környékbeli települések lakossága szöges kerítés túloldaláról végig figyelemmel kísérte. A tömeg azt skandálta, hogy "nincs más isten csak Allah", és "a Baász párt Allah ellensége". Az asszonyok eltűnt férjeik és fiak fényképeit hozták magukkal.

Élve eltemetve

Hillah mellet 719 áldozatot sikerült azonosítani, főleg a náluk talált dokumentumok alapján. Ezerötszáz áldozat maradványát azonban még mindig nem sikerült azonosítani. Az áldozatok közt valószínűleg nők is voltak, mert több koponyán hosszú hajat találtak. A feltárásnál jelenlévő Amír Sumri iraki kormányhivatalnok szerint az áldozatok egy ötödét élve temették el, mert nem találtak rajtuk lőtt sérülést, ellenben szemüket be-, kezüket pedig összekötözték.

Nem szakszerű

A londoni székhelyű Human Rights Watch emberjogi szervezet egyik kutatója, Peter Bouckaert szerint az amerikaiaknak szakértőkkel kellett volna feltárni a sírókat, nem a lakosságra bízni a munkát. Bouckaert szerint ugyanis így sok, a Huszein-rezsimre nézve terhelő bizonyíték tűnhet el. A kutató szerint az elmúlt évtizedben körülbelül 200 ezer ember tűnt el Irakban.

Csak a kezdet

Hillah mellett összesen négy tömegsírt találtak, így elképzelhető, hogy újabb több ezer ember maradványaira bukkanhatnak. Hétfőn ugyancsak tömegsírra bukkantak a dél-iraki Bászra mellett. Itt százötven, valószínűleg az 1999-es Huszein-ellenes lázadás után brutálisan kivégzett ember maradványait találták meg, jelentette az AP