Antal, Anett
16 °C
23 °C

Vádalkuval is végződhet Malina Hedvig ügye

2007.05.16. 11:03
Semmilyen kérdésre nem válaszol Malina Hedvig ügyében a szlovák rendőrség, pedig egy lap azt boncolgatta, miért volt szakszerűtlen a megvert magyar lány ügyében folytatott nyomozás. A lány elleni vádiratot még nem kapta mmeg Hedvig védője.

"Ezek csak afféle kávé melletti locsogások a megdönthetetlen bizonyítékokhoz képest" – mondta Robert Kalinák szlovák belügyminiszter a Malina Hedvig elleni vádindítvány okán felmerült kételyekről a pozsonyi SME szerdán megjelent számában.

A magyar nemzetiségű lány ezzel szemben kitartóan állítja, hogy tavaly Nyitrán két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert magyarul beszélt. A szlovák rendőrség szerint viszont a lány ezt csak kitalálta, amit a rendőrség hamis tanúzásnak minősít. Ezért Malina akár öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Hallgat a rendőrség

Mint a lap írja, a rendőrségnek "nem áll szándékában, hogy az ügyben a sajtón keresztül nyomozzon", ezért az esettel kapcsolatosan semmilyen kérdésre nem fog válaszolni, mert azzal csak megzavarná a nyomozás folyamatát. A lap azért kereste meg a belügyminisztert, hogy megkérdezze, vajon mit szól a Tyzden című szlovák hetilap e heti számának oknyomozó riportjában megjelent közlésekhez, amelyek tovább erősítik a rendőrség megállapításaival szembeni kételyeket.

A belügyminiszter szerint ezek a kételyek "mindössze az eljárási folyamatokat és nem a cselekmény tényeit kérdőjelezik meg". Úgy ítéli meg, hogy a Malina Hedvig ellen vádindítvány "a rendőrség azon megállapításainak logikus következménye, miszerint a cselekmény nem történt meg". Kalinák szavai szerint "mindez a rendőrség korrekt eljárását igazolja, mert végül is az ügyben majd a független bíróság dönthet. Gyanúra inkább az adna okot, ha Hedvig ellen nem indult volna bűnvádi eljárás" – idézi a lap

Késik a vádirat kézbesítése

A Tyzden kedden írásban küldte el a kérdéseit a Malina Hedvig hamis tanúvallomásának és hamis esküjének gyanúját megállapító és ezért az ügyészséghez vádindítványt benyújtó rendőrségi nyomozónak, aki azonban válasz nélkül hagyta a lap kérdéseit. Martin Korch, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője is azzal az indokkal utasította el a hetilap kérdéseinek megválaszolását, hogy ezt majd csak az ügyészségi vizsgálat lezárultával teszi meg.

Roman Kvasnica ügyvéd a keddi postával sem kapta meg az ügyfele, Malina Hedvig elleni vádindítványt, ezért még nem döntötte el, élnek-e a – kézbesítéstől számított három napon belül benyújtandó – fellebbezés lehetőségével.

Ha az illetékes nyitrai ügyész méltányolja és megalapozottnak tartja majd a gyanúsított ellenvetéseit, akkor új nyomozást rendelhet el. Ha Malina Hedvig nem él fellebbezési jogával, a határidő letelte után már vádlottnak számít, s ez esetben már ebben a szerepben lesz kénytelen alávetni magát az újabb kihallgatásoknak, egyszersmind felsorakoztathatja az ellene felhozott vádakat cáfolni hivatott bizonyítékait. Az ügyész végül mindezek ismeretében dönthet arról, hogy bíróság elé állítja-e Malina Hedviget vagy sem. Az Új Szó úgy tudja: végső fejleményként egy vádalku is szóba jöhet.