Árpád
-2 °C
3 °C

Orosz rakétavetőből lőttek az angol titkosszolgálat épületére

2000.09.22. 15:47
Az angol rendőrség pénteken megtalálta azt a rakétavetőt, melynek segítségével szerdán este rálőttek az angol titkosügynökség Londonban található épületére. A rendőrség továbbra is ír republikánus csoportokat gyanúsít a robbantás elkövetésével, tettest egyelőre nem fogtak el.

Az orosz rakétavető. Az IRA szereti őket.
Az angol tikosügynökség, az MI 6 impozáns épületének közelében lévő parkban találták meg a nyomozó rendőrök azt a rakétavetőt, amiből szerdán az épületre lőttek. A gépezet orosz gyártmányú Mark 22-es páncéltörő rakétavető, a rendőrség szerint elég kicsi ahhoz, hogy egy tágasabb sportszatyorban elférjen. Egyelőre senkit sem tartóztattak le a robbantással kapcsolatban, a rendőrség a lakosságtól vár információkat. A rendőrség szóvivője szerint hasonló rakétavetőket Jugoszláviában vagy Oroszországban lehet vásárolni.

A felelőséget senki sem vállalta

Szerdán este az MI 6 épületére egy rakétát lőttek ki. A fegyver különösebb kárt nem okozott, az épület déli oldalán egy ablak betört. Az előzetes vélemények szerint a rakétalövő 200-500 méterre volt az épülettől. A becsapódás helyétől pár méterrel feljebb érzékeny műholdvevő műszereket tároltak.

Egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadást, a rendőrök eleinte ír republikánus terrorista csoportokra gyanakodtak. A Scotland Yard antiterrorista csoportjának vezetője szeint az IRA áll a támadás hátterében. Idén februárban Dungannonban találtak hasonló fegyvereket az IRA egyik raktárában. A támadás után Londonban megszigorították a biztonsági intézkedéseket, az épület környéki tömegközlekedést hosszabb időre felfüggesztették. A rendőrök a környéket centiméterről-centiméterre átkutatták.

A támadás elkerülhetetlen volt

Az MI 6 impozáns épülete
Donald Cameron, a nyugati titkosszolgálatok kiváló ismerője szerint a MI 6 épülete elleni támadás elkerülhetetlen volt, mivel olyan feltűnő helyre költöztették. Az MI 6 1994-ben települt jelenlegi helyére, a Temze-parti parlament épülete mellé. Donald Cameron úgy véli, a kormány azért költöztette ennyire központi helyre a titkosszolgálatok épületét, hogy a szolgálat ,,titkolódzó" jellegén változtasson.

Biztonsági rések

MI 6
Az MI 6 - a Military Intelligence hatos csoportja - 1921-ben alakult. Aranykorát a hidegháború alatt élte, a Szovjetunió felbomlása után a belügyeket ellenőrző MI 5-tel működött együtt, fő feladata az észak-írországi félkatonai csoportok tevékenységének megfigyelése.
Az MI 6-nál a közelmúltban már voltak biztonsági bakik. Idén márciusban egy titkosügynök szupertitkos laptopját hagyta el, bár két hét múlva sikerült a rendőrségnek azt visszaszerezni. A hírügynökségek jelentései szerint az ügynök egy taxiban felejtette a számítógépet, miután egész éjjel az ügynökség melletti bárban iszogatott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?