Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Orosz rakétavetőből lőttek az angol titkosszolgálat épületére

2000.09.22. 15:47
Az angol rendőrség pénteken megtalálta azt a rakétavetőt, melynek segítségével szerdán este rálőttek az angol titkosügynökség Londonban található épületére. A rendőrség továbbra is ír republikánus csoportokat gyanúsít a robbantás elkövetésével, tettest egyelőre nem fogtak el.

Az orosz rakétavető. Az IRA szereti őket.
Az angol tikosügynökség, az MI 6 impozáns épületének közelében lévő parkban találták meg a nyomozó rendőrök azt a rakétavetőt, amiből szerdán az épületre lőttek. A gépezet orosz gyártmányú Mark 22-es páncéltörő rakétavető, a rendőrség szerint elég kicsi ahhoz, hogy egy tágasabb sportszatyorban elférjen. Egyelőre senkit sem tartóztattak le a robbantással kapcsolatban, a rendőrség a lakosságtól vár információkat. A rendőrség szóvivője szerint hasonló rakétavetőket Jugoszláviában vagy Oroszországban lehet vásárolni.

A felelőséget senki sem vállalta

Szerdán este az MI 6 épületére egy rakétát lőttek ki. A fegyver különösebb kárt nem okozott, az épület déli oldalán egy ablak betört. Az előzetes vélemények szerint a rakétalövő 200-500 méterre volt az épülettől. A becsapódás helyétől pár méterrel feljebb érzékeny műholdvevő műszereket tároltak.

Egyetlen szervezet sem vállalta magára a támadást, a rendőrök eleinte ír republikánus terrorista csoportokra gyanakodtak. A Scotland Yard antiterrorista csoportjának vezetője szeint az IRA áll a támadás hátterében. Idén februárban Dungannonban találtak hasonló fegyvereket az IRA egyik raktárában. A támadás után Londonban megszigorították a biztonsági intézkedéseket, az épület környéki tömegközlekedést hosszabb időre felfüggesztették. A rendőrök a környéket centiméterről-centiméterre átkutatták.

A támadás elkerülhetetlen volt

Az MI 6 impozáns épülete
Donald Cameron, a nyugati titkosszolgálatok kiváló ismerője szerint a MI 6 épülete elleni támadás elkerülhetetlen volt, mivel olyan feltűnő helyre költöztették. Az MI 6 1994-ben települt jelenlegi helyére, a Temze-parti parlament épülete mellé. Donald Cameron úgy véli, a kormány azért költöztette ennyire központi helyre a titkosszolgálatok épületét, hogy a szolgálat ,,titkolódzó" jellegén változtasson.

Biztonsági rések

MI 6
Az MI 6 - a Military Intelligence hatos csoportja - 1921-ben alakult. Aranykorát a hidegháború alatt élte, a Szovjetunió felbomlása után a belügyeket ellenőrző MI 5-tel működött együtt, fő feladata az észak-írországi félkatonai csoportok tevékenységének megfigyelése.
Az MI 6-nál a közelmúltban már voltak biztonsági bakik. Idén márciusban egy titkosügynök szupertitkos laptopját hagyta el, bár két hét múlva sikerült a rendőrségnek azt visszaszerezni. A hírügynökségek jelentései szerint az ügynök egy taxiban felejtette a számítógépet, miután egész éjjel az ügynökség melletti bárban iszogatott.