Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Gondok vannak a floridai szavazógépekkel

2004.07.28. 17:31
A 2000-es választások legmegalázóbb epizódjának megismétlődésétől tartanak a floridai civil szervezetek. Akkor, hetekig bizonytalanságban tartva a világot, a szavazógépek hibái miatt folyamatosan újra kellett számolni az elnökválasztást végül Bush javára eldöntő szavazatokat. A rendszert lecserélték, az azóta tartott választásokon azonban megintcsak a kelleténél több szavazatnak veszett nyoma.
Újra bajok lehetnek a szavazatok összeszámlálásakor Floridában - jelentette a New York Times. A 2000-es elnökválasztásokat már-már komédiává változtató floridai újraszámlálás-sorozat után az állam vezetői gyors megoldást kerestek a bűnbaknak kikiáltott lyukasztókártyás szavazógépek helyettesítésére.

Tévedett a tévedhetetlen

Választásuk a megbízhatónak gondolt érintőképernyős számítógépekre esett. A gépek a gyártó adatai szerint minden szavazatot rögzítenek és a központba küldenek, biztos ami biztos a szavazást még eseménynaplójukban is rögzítik bekapcsolástól kikapcsolásig. A gyártó szerint ezzel biztosítható az utólagos ellenőrzés, bár erre, a rendszer tévedhetetlensége miatt nem is lenne szükség.

Mégis, egy a szavazásokat felügyelő civil szervezet a New York Timeshoz eljuttatott jelentése szerint a rendszer már többször is csődöt mondott. A 2002-es floridai kormányzóválasztás demokrata előcsatározásai során a már a 2000-es választás egyik legbotrányosabb körzetének számító Miami-Dade megyében 1544 szavazatnak, a voksok nyolc százalékának veszett nyoma.

Teljes összeomlás

Később, a rendszer kétszeri összeomlása miatt a választás összes adata elveszett. Hiába zárta ki ugyanis a készülékek gyártója az emberi hiba lehetőségét, ha maguk a gépek viszont elromolhatnak. Ehhez persze nagyban hozzájárul, hogy több körzetben is kiképzetlen személyzet kezelte a gépeket, rosszul. A hibás be- és kikapcsolások nagyban hozzájárultak az adatvesztésekhez - írja a New York Times.

További problémát jelent, hogy a gépek látszólag gyakran hibáznak a szavazatok rögzítésekor. A gyártó Election Systems and Software cég képviselői szerint a gépeket úgy programozták, hogy az eddigi lyukkártyás szavazógépekkel szemben semmi esetre se rögzítsenek kettős szavazatot, ha meg valaki nem szavazna, azt üres szavazólapként továbbítsák.

Ehhez képest az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) jogvédő szervezet adatai szerint az érintőképernyős körzetekben nyolcszor annyi üres szavazat érkezett vissza, mint a lyukkártyás körzetekben.

Florida, paradicsom

A problémát immár a floridai hatóságok is elismerik. A New York Times értesülései szerint ugyan a bajok már 2002-ben jelentkeztek, a választásokat lebonyolító hatóságok először 2003 nyarán értesültek róla, nyilvánosan meg csak idén májusban ismerték el azokat. A Miami-Dade Választási Reformbizottság nevű civil szervezet szerint az elnökválasztásokig hátra levő kevesebb mint négy hónapban sürgősen orvosolni kell a gondokat. Ellenkező esetben "Florida lehet az új Florida" - nyilatkozta a Timesnak a szervezet vezetője, Lida Rodriguez-Taseff.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!