Miklós
5 °C
12 °C

Zavargások Michiganben

2003.06.18. 17:22
Kedden immár a második éjszaka voltak zavargások a Michigan állambeli Benton Harbor kisvárosban amiatt, hogy egy afro-amerikai motorkerékpáros a rendőrök elől menekülve halálos balesetet szenvedett.
A huszonnyolc éves, afro-amerikai helyi lakost nagy sebességgel üldözték a rendőrök, és a férfi száguldás közben motorkerékpárjával egy épületnek ütközött. A rendőrök tagadják, hogy nekihajtottak volna Terrance Shum motorjának. Az üresen álló kétemeletes házat kedd éjszaka felgyújtották, az oltásra kiérkező tűzoltókat pedig nem engedték az épület közelébe. Az egyik tűzoltót megsebesítették, amikor mégis megpróbált a lángok közelébe férkőzni.

Rasszizmus?

Benton Harborban többen azzal magyarázzák az elszabadult haragot, hogy az afro-amerikaiak a tizenkétezres lakosú városban gyakori rendőri zaklatásnak vannak kitéve. A helyiek szerint a rendőrök az elmúlt két évben bekövetkezett három halálesetért is felelőssé tehetők. Szerda délelőtt a város vezetői már azon gondolkoztak, hogy kijárási tilalmat rendelnek el. Ebben az esetben a Nemzeti Gárdát is be lehetne vetni. A rendőrfőnök szerint a következő éjszaka ismét zavargások várhatóak.

Nem volt letartóztatás

A kedd éjjeli háromórás zavargásokban a rendőrök senkit sem tudtak őrizetbe venni a körülbelül háromszáz fős tömegből. A helyi kórház szóvivője szerint legalább tíz ember megsebesült. Az összegyűlt emberek négy rendőrjárművet súlyosan, hármat pedig kisebb mértékben megrongáltak. Két tűzoltókocsi is károkat szenvedett.