Valér
-1 °C
0 °C

Meghalt az összeütközött szlovák MiG-ek egyik pilótája

2002.11.07. 09:44
A szerda este a szlovákiai Igló térségében összeütközött két harci repülőgép egyikének pilótája életét vesztette. Holttestét több órányi keresés után csütörtökön délelőtt találták meg. A két MiG 29-es éjszakai gyakorlórepülés közben, egyelőre ismeretlen okból ütközött össze.
Szerdán este a szlovákiai Igló (Spisská Nová Ves) térségében összeütközött két harci repülőgép. A baleset tényét a szlovák védelmi tárca szóvivője megerősítette, de egyelőre nem szolgált több információval - adta hírül szerdán este az MTI.

Csak az egyik pilótának sikerült katapultálnia

Képünk illusztráció
A baleset egy éjszakai gyakorlórepülés során következett be. Egyelőre nem tudni, hogy műszaki vagy manőverezési hiba okozta-e a történteket - mondta Frantisek Kasicky, a szlovák védelmi tárca szóvivője. Néhány órával a balesetet követően megtalálták az egyik gép pilótáját. A pilótát azért sikerült megtalálniuk a mentőegységeknek a sűrű, behavazott erdőben, mert tüzet rakott, hogy jelezze a hollétét. Őt megfigyelésre a kassai kórházba szállították, jóllehet külsérelmi nyomok nem voltak a testén.

A másik lezuhant gép pilótáját az éjszaka közel százan keresték. Miután az egyik pilótát épségben megtalálták, a mentésben részt vevők úgy vélték, hogy a másik gép pilótája is sikeresen katapultált. Ám őt összeroncsolódott gépének kabinjában találták meg holtan. Mindkét pilóta gyakorlott repülő, egyenként több mint ezer órányi repülés áll mögöttük.

Már csak 21 MiG maradt

A szlovák légierő két legmodernebb harci repülőgépét veszítette el. A SITA nevű szlovák kereskedelmi hírügynökség adatai szerint a szlovák légierőnek összesen 24 MiG típusú harci gépe volt. Ezek közül egy kigyulladt és elégett a nyáron, kettő pedig a szerdai balesetben roncsolódott össze. A légierő teljes repülőgépállománya meglehetősen elavult, ezért az idén várhatóan NATO-tagországgá előlépő Szlovákia a tervek szerint 2005-2006 folyamán lecseréli harci repülőgépeit. Az új gépek megvásárlására kiírandó nemzetközi pályázat 2004-ben lesz esedékes.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!