Benedek
-5 °C
5 °C

MiG-29-est próbáltak Amerikába csempészni

2006.04.05. 11:39
Vadászgépet fogtak a hongkongi vámosok. Az Ukrajnában behajózott szállítmány a megfelelő iratok nélkül érkezett a kínai kikötőbe. A gép uticélja az Egyesült Államok volt.

Amerikába tartó MiG-29-es harci gépet fogtak el a hongkongi vámosok, jelentette az AFX brit hírügynökség. A repülőgépet engedély nélkül, egy konténerbe rejtve szállították Hongkongba. A vámosok szerint a gép fegyverzetét eltávolították és motorja sem volt.

A gépet Ukrajnában hajózták be. Az ukrán hadsereg közleményben tagadta, hogy köze lenne a szállítmányhoz. Igor Haljavinszkij, a tárca szóvivője hangsúlyozta, hogy a katonai technika és fegyverzetek exportjával a kormány különleges részlegei foglalkoznak, többek között az Ukrszpectehnika vállalat. A konténer végcélja az Egyesült Államokban volt.

A hongkongi hatóságok szerint a szállítmány nem jelent fenyegetést, de mivel nem volt érvényes szállítási engedély, lefoglalták.

A Kyodo japán hírügynökség szerint a vámosok már április 2-án lefoglalták a szállítmányt, de csak most hozták nyilvánosságra az esetet. Az ügyben nyomozás indult.