Tekla
9 °C
20 °C

Szent Korona a magyarigazolványon

2003.09.24. 10:57
A kormány szerint az okmány külsejének összhangban kell lennie az EU-ajánlásokkal, de hogy ez mit jelent, azt senki sem tudja. Németh Zsolt úgy tudja, hogy a jövőben a Szent Korona lekerül a magyarigazolványról.
Románia elvárja, hogy a magyarigazolványokról lekerüljön a Szent Korona - írja több magyar lap, és erről beszélt Németh Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő is keddi sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki honatya szerint Medgyessy Péter magyar és Adrian Nastase román kormányfő megállapodása nyomán megváltozik a magyarigazolvány formája, külleme. Németh tálalásában ez azt jelenti, hogy a későbbiekben nem szerepel rajta a címer.

Tóth Tamás külügyi szóvivő szerint ez a téma "egyáltalán szóba nem került" a bukaresti tárgyalásokon. Az ügyben egy korábbi nyilatkozat szövege a mérvadó, miszerint Magyarország arra törekszik, hogy a magyarigazolvány külseje összhangban legyen az EU-ajánlásokkal. Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, arra a külügyi szóvivő nem tudott válaszolni.

Az Európa Tanács képviselői június végén fogadták el az úgynevezett Jürgens-jelentést a magyar kedvezménytörvényről. A holland képviselő akkor a strasbourgi ülésteremben elővett a zsebéből egy magyarigazolványt és kijelentette: amíg ez az okmány a koronával a fedőlapján úgy néz ki, mint egy útlevél, addig aligha várhatják el a szomszédok egyetértését.

Kovács László külügyminiszter akkor közölte: a kinyomtatott több százezer igazolványt nem vonják vissza, ám azok érvényességének lejárta után "érdemes megváltoztatni" külsejüket.