Klaudia
-4 °C
2 °C

Izrael aggódik a Szíriának szánt MiG-31-esek miatt

2007.06.19. 09:58
Tankelhárító rakétákat és korszerű harci repülőket vásárol Szíria Oroszországtól. A tranzakciók előnyösek Iránnak is, Izrael attól tart, hogy háború lesz.

Izraelt aggasztja, hogy Oroszország Mig-31 típusú harci gépeket ad el Szíriának Damaszkusz legújabb fejlett haditechnikai vásárlásainak keretében, írta keddi számában a Jediót Ahronót című izraeli napilap. Juval Stejnic, a jobboldali Likud tömb parlamenti képviselője, úgy nyilatkozott a lapnak, amennyiben Szíriának MiG-31-esei lesznek, nem lehet többé elhessegetni azt a gondolatot, hogy az ország háborúra készül.

A Kommerszant című orosz napilap úgy tudja, hogy Oroszország már megkezdte öt MiG-31E típusú elfogó vadászgép szállítását Szíriának, a Roszoboronexport orosz állami fegyverexportáló céggel kötött szerződésnek megfelelően.


MiG-31E "Foxhound" (Forrás: testpilot.ru)

A tranzakció előnyös lehet Iránnak is, ők finanszírozzák ugyanis Damaszkusz fegyvervásárlásait az iráni-szíriai közös szerződés alapján, írta az orosz lap. A MiG-29M/M2-eseket is magába foglaló szíriai fegyverüzlet értéke egymilliárd dollárra tehető.

A Jediót Ahronót márciusban arról számolt be, hogy Szíria olyan harckocsik elleni rakétákat vásárol nagy mennyiségben, amelyek képesek átszakítani a legmodernebb harckocsik páncélzatát is.

A MiG-31, amelyet az egyik legjobb harci gépnek tartanak, bármilyen időjárási viszonyok között képes repülni, felszerelhető több mint 200 kilométeres hatótávolságú rakétákkal és egyidejűleg 24 különböző célpontot tud támadni.