Elutasították a szlovákok a státusztörvényt

2002.02.07. 13:10
Lezárult a szlovák státuszvita egyik fejezete: a parlament csütörtökön elfogadta a magyar kedvezménytörvény elleni politikai nyilatkozatot. A szlovák parlament egyik ellenzéki képviselője szerint Orbán Viktor Nagy-Magyarország felélesztéséről ábrándozik, és a törvénnyel jogviszonyt akar teremteni a Kárpát-medencében élő magyarok között. A nyilatjkozatra reagálva Martonyi János külügyminiszter elmondta: nem biztos abban, hogy a nyilatkozat megkönnyíti a magyar-szlovák megállapodás megkötését.
Elfogadta a szlovák parlament a magyar kedvezménytörvény elleni nyilatkozatot, melyben a jogszabály megváltoztatására szólítja fel Budapestet - közölte csütörtökön az MTI. Ezzel a szlovák parlament határozatban adott hangot a magyar kedvezménytörvénnyel kapcsolatos ellenvetéseknek, és kimondta, hogy "Magyarország a jogszabállyal beavatkozik Szlovákia területi és személyi joghatóságába".

Nyilatkozatában a szlovák parlament feladatul adta a kormánynak, hogy a jelenlegi ülésszak végéig adjon számot arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosít a szlovák nemzeti és állami érdekek védelmében.

A 150 tagú szlovák törvényhozás 129 jelenlevő képviselője közül 112 támogatta a nyilatkozatot. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) mind a tizenöt képviselője egységesen a dokumentum ellen szavazott, két szlovák liberális képviselő, Frantisek Sebej az integrációs bizottság elnöke és Peter Osusky nem szavazott.

Vita Pozsonyban

A Népszabadság csütörtöki cikkében számolt be az előzményekről. A szerdai vitanapon a szlovák kormányfő higgadt, indulatoktól mentes vitára kérte a képviselőket, mondván: úgy kell megvédeni állami és nemzeti érdekeinket, hogy ne gyengüljön jelenlegi kedvező nemzetközi pozíciónk, és esélyünk az európai integrációra.

Mikulás Dzurinda miniszterelnök szerda este arról szólt, hogy amíg a kedvezménytörvényt nem igazítják a velencei bizottság ajánlásaihoz, addig a jogszabály szlovák értelmezés szerint nem legitim, s ilyen dokumentum semmi szín alatt sem érvényesíthető Szlovákiában. Dzurinda nem zárta ki azt az eshetőséget sem, hogy a magyarországi választási kampány miatt a közös politikai nyilatkozatot majd csak az új budapesti kormány képviselőivel írják alá.

Heves ellenzéki reakció

A miniszterelnök beszédére a parlamenti ellenzék hevesen reagált. Az egyik Meciar-párti honatya "Budapest vazallusának" nevezte Dzurindát, aki "tétovaságával valójában Orbán Viktor választási kampányát segíti". - Ha majd a nacionalisták győznek Magyarországon, akkor vajon kivel fog majd tárgyalni? - szegezte a kérdést a miniszterelnöknek.

Jozef Kalman - ő ugyancsak a legerősebb szlovák ellenzéki frakcióhoz tartozik - azt hangoztatta, hogy a magyar kormányfő Nagy-Magyarország felélesztéséről ábrándozik, s első lépésként jogviszonyt kíván teremteni a Kárpát-medencében élő magyarok között.

Kalman emlékeztette a magyar nemzetiségű parlamenti képviselőket, hogy ők Szlovákia alkotmányára esküdtek fel. Egy szélsőséges vélemény is elhangzott, mely szerint nem várható el a szlovák nemzeti érdekek képviselete a mostani közjogi méltóságoktól, hiszen "Rudolf Schuster német, Jozef Migas házelnök ruszin, Mikulás Dzurinda pedig cigány" - írja a Népszabadság.

Trianon: kísért a múlt

Pavol Kanis volt védelmi miniszter, a kormánykoalícióhoz tartozó SDL tagja szerint a kedvezménytörvény a trianoni döntést igyekszik megkérdőjelezni, ezért követelte, hogy a kabinet a meddő egyezkedések helyett minden érdekelt számára tegye egyértelművé, miszerint a magyar jogszabály érvényesítését Szlovákiában semmilyen vonatkozásban sem engedélyezik.

"Ingataggá teheti a közép-európai helyzetet"

A Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus Koalíció (SDK) egyik képviselője azt hangoztatta, hogy amagyar jogszabály külföldi alkalmazása ingataggá teheti a közép-európai helyzetet, s megronthatja a viszonyt az Európai Unióba igyekvő államok között.

A szlovák parlamenti határozattal kapcsolatban megkerestük a Külügyminisztérium sajtóosztályát, ott azonban nem tudtak reagálni a felvetésre, mert Horváth Gábor külügyi szóvivő éppen ebédelt.

Martonyi kétli, hogy a nyilatkozat könnyítené a megállapodást
Magyarország tanulmányozni fogja a szlovák parlament által elfogadott politikai nyilatkozatot, és sajnálja, hogy a pozsonyi vita során néhány erősen magyarellenes hang is helyet kapott - nyilatkozta a szlovák törvényhozás kedvezménytörvénnyel kapcsolatos állásfoglalására reagálva Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Budapesten az MTI-nek. Martonyi nem tartja szerencsésnek, hogy a tárgyalási folyamat közepén zajlott le ez a parlamenti vita Szlovákiában, és mint mondta: abban sem biztos, hogy a politikai nyilatkozat megkönnyíti a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos magyar-szlovák megállapodás megkötését. Ettől függetlenül örülök annak, hogy a szlovák fél folytatni kívánja a tárgyalásokat. Magyarország is így tesz abban a reményben, hogy a megállapodás, amely tíz nappal ezelőtt már nagyon közelinek látszott, végül mégiscsak megszületik - hangsúlyozta Martonyi János az MTI-nek nyilatkozva.


  • Hírek
  • Személyi kölcsön