Ödön
1 °C
11 °C

Elutasították a szlovákok a státusztörvényt

2002.02.07. 13:10
Lezárult a szlovák státuszvita egyik fejezete: a parlament csütörtökön elfogadta a magyar kedvezménytörvény elleni politikai nyilatkozatot. A szlovák parlament egyik ellenzéki képviselője szerint Orbán Viktor Nagy-Magyarország felélesztéséről ábrándozik, és a törvénnyel jogviszonyt akar teremteni a Kárpát-medencében élő magyarok között. A nyilatjkozatra reagálva Martonyi János külügyminiszter elmondta: nem biztos abban, hogy a nyilatkozat megkönnyíti a magyar-szlovák megállapodás megkötését.
Elfogadta a szlovák parlament a magyar kedvezménytörvény elleni nyilatkozatot, melyben a jogszabály megváltoztatására szólítja fel Budapestet - közölte csütörtökön az MTI. Ezzel a szlovák parlament határozatban adott hangot a magyar kedvezménytörvénnyel kapcsolatos ellenvetéseknek, és kimondta, hogy "Magyarország a jogszabállyal beavatkozik Szlovákia területi és személyi joghatóságába".

Nyilatkozatában a szlovák parlament feladatul adta a kormánynak, hogy a jelenlegi ülésszak végéig adjon számot arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosít a szlovák nemzeti és állami érdekek védelmében.

A 150 tagú szlovák törvényhozás 129 jelenlevő képviselője közül 112 támogatta a nyilatkozatot. A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) mind a tizenöt képviselője egységesen a dokumentum ellen szavazott, két szlovák liberális képviselő, Frantisek Sebej az integrációs bizottság elnöke és Peter Osusky nem szavazott.

Vita Pozsonyban

A Népszabadság csütörtöki cikkében számolt be az előzményekről. A szerdai vitanapon a szlovák kormányfő higgadt, indulatoktól mentes vitára kérte a képviselőket, mondván: úgy kell megvédeni állami és nemzeti érdekeinket, hogy ne gyengüljön jelenlegi kedvező nemzetközi pozíciónk, és esélyünk az európai integrációra.

Mikulás Dzurinda miniszterelnök szerda este arról szólt, hogy amíg a kedvezménytörvényt nem igazítják a velencei bizottság ajánlásaihoz, addig a jogszabály szlovák értelmezés szerint nem legitim, s ilyen dokumentum semmi szín alatt sem érvényesíthető Szlovákiában. Dzurinda nem zárta ki azt az eshetőséget sem, hogy a magyarországi választási kampány miatt a közös politikai nyilatkozatot majd csak az új budapesti kormány képviselőivel írják alá.

Heves ellenzéki reakció

A miniszterelnök beszédére a parlamenti ellenzék hevesen reagált. Az egyik Meciar-párti honatya "Budapest vazallusának" nevezte Dzurindát, aki "tétovaságával valójában Orbán Viktor választási kampányát segíti". - Ha majd a nacionalisták győznek Magyarországon, akkor vajon kivel fog majd tárgyalni? - szegezte a kérdést a miniszterelnöknek.

Jozef Kalman - ő ugyancsak a legerősebb szlovák ellenzéki frakcióhoz tartozik - azt hangoztatta, hogy a magyar kormányfő Nagy-Magyarország felélesztéséről ábrándozik, s első lépésként jogviszonyt kíván teremteni a Kárpát-medencében élő magyarok között.

Kalman emlékeztette a magyar nemzetiségű parlamenti képviselőket, hogy ők Szlovákia alkotmányára esküdtek fel. Egy szélsőséges vélemény is elhangzott, mely szerint nem várható el a szlovák nemzeti érdekek képviselete a mostani közjogi méltóságoktól, hiszen "Rudolf Schuster német, Jozef Migas házelnök ruszin, Mikulás Dzurinda pedig cigány" - írja a Népszabadság.

Trianon: kísért a múlt

Pavol Kanis volt védelmi miniszter, a kormánykoalícióhoz tartozó SDL tagja szerint a kedvezménytörvény a trianoni döntést igyekszik megkérdőjelezni, ezért követelte, hogy a kabinet a meddő egyezkedések helyett minden érdekelt számára tegye egyértelművé, miszerint a magyar jogszabály érvényesítését Szlovákiában semmilyen vonatkozásban sem engedélyezik.

"Ingataggá teheti a közép-európai helyzetet"

A Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus Koalíció (SDK) egyik képviselője azt hangoztatta, hogy amagyar jogszabály külföldi alkalmazása ingataggá teheti a közép-európai helyzetet, s megronthatja a viszonyt az Európai Unióba igyekvő államok között.

A szlovák parlamenti határozattal kapcsolatban megkerestük a Külügyminisztérium sajtóosztályát, ott azonban nem tudtak reagálni a felvetésre, mert Horváth Gábor külügyi szóvivő éppen ebédelt.

Martonyi kétli, hogy a nyilatkozat könnyítené a megállapodást
Magyarország tanulmányozni fogja a szlovák parlament által elfogadott politikai nyilatkozatot, és sajnálja, hogy a pozsonyi vita során néhány erősen magyarellenes hang is helyet kapott - nyilatkozta a szlovák törvényhozás kedvezménytörvénnyel kapcsolatos állásfoglalására reagálva Martonyi János külügyminiszter csütörtökön Budapesten az MTI-nek. Martonyi nem tartja szerencsésnek, hogy a tárgyalási folyamat közepén zajlott le ez a parlamenti vita Szlovákiában, és mint mondta: abban sem biztos, hogy a politikai nyilatkozat megkönnyíti a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos magyar-szlovák megállapodás megkötését. Ettől függetlenül örülök annak, hogy a szlovák fél folytatni kívánja a tárgyalásokat. Magyarország is így tesz abban a reményben, hogy a megállapodás, amely tíz nappal ezelőtt már nagyon közelinek látszott, végül mégiscsak megszületik - hangsúlyozta Martonyi János az MTI-nek nyilatkozva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?