Auguszta
-4 °C
2 °C

Lemondott a lengyel kormány

2004.05.02. 17:03
Vasárnap délután lemondott Leszek Miller lengyel miniszterelnök és kormánya. Aleksander Kwasniewski államfő már korábban Marek Belkát jelölte a május 2-a után létrehozandó új kormány elnökének tisztségére, ám egyelőre kétséges, hogy a lengyel parlament megválasztja-e.
Egy nappal Lengyelország európai uniós csatlakozása után délután lemondott Leszek Miller miniszterelnök és kormánya. Aleksander Kwasniewski államfő már korábban Marek Belka volt kétszeres pénzügyminisztert és miniszterelnök-helyettest jelölte a május 2-a után létrehozandó új kormány elnökének tisztségére.

A kormányválság azonban Miller távozásával aligha oldódik meg. Noha az államfő Belkát szemelte ki utódnak, a kormányfőjelöltnek két héten belül el kellene nyernie a parlament többségének támogatását. Ez azonban varsói megfigyelők szerint jelen pillanatban csaknem lehetetlennek tűnik, ugyanis mintegy harminc szavazat hiányzik.

Elvesztett népszerűség, korrupció, pártszakadás

Aleksander Kwasniewski
Amikor Leszek Miller a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) elnökeként 2001-ben megalakította kormányát a szavazók 41 százalékának támogatását tudta maga mögött. Mára ez a támogatás alig 8 százalékra zsugorodott. Miller kormányfőként bevezette ugyan az országot az Európai Unióba, az elmúlt csaknem három évben a súlyos gazdasági problémák és a korrupció miatt eljátszott bizalmat azonban képtelen volt visszaszerezni.

Leszek Miller miniszterelnök március végén jelentette be, hogy május 2-án távozik hivatalából, miután a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség képviselőinek egy csoportja Marek Borowski házelnök vezetésével egy új baloldali pártot alapított, és ezzel a kormánypárt kettészakadt.

Jelölt támogatás nélkül

Az utódnak jelölt Belka 2003 júniusától Irakban dolgozott, kezdetben a nemzetközi segélyek koordinálásával bízták meg. Március végén járt le iraki megbízatása. 2002. július 2-i lemondásáig a Miller-kormány pénzügyminisztere volt. A pénzügyi tárcát vezette néhány hónapig a 90-es évek közepén Wlodzimierz Cimoszewicz kormányában is.

Belka nem élvez egyértelmű támogatást a pártok részéről. A Lengyel Parasztpárt elnöke úgy nyilatkozott, hogy pártja számára nehezen elfogadható, "inkább lehetetlen" Belka jelöltségének elfogadása. Az SLD koalíciós társa, a Munka Uniója elnöke, Marek Pol korábban feltételekhez kötötte az új kormány támogatását. Az egyes pártokon belül is megoszlanak a vélemények Belka jelöltségéről.

Új választást követel az ellenzék

A Lengyel Parasztpárt és egy törpe frakció kivételével az ellenzék zöme egyértelműen új választásokat akar. Kwasniewski közölte, hogy ha a kormány létrehozásának kísérlete kudarcot vall, idén augusztusban rendezik meg az előre hozott parlamenti választásokat.