Piroska
-2 °C
5 °C

Kiengedték a börtönből a New York Times újságíróját

2005.09.30. 07:03
Három hónap raboskodás után csütörtökön kiengedték börtönéből Judith Millert. A New York Times újságíróját a Valerie Plame CIA-ügynök lebuktatója után nyomozó bíróság csukatta le, mert az nem volt hajlandó kiadni az ügynök kilétét felfedő bizalmas forrását.

Csaknem három hónapos fogva tartás után az amerikai hatóságok kiengedték a börtönből Judith Millert, a The New York Times riporternőjét helyi idő szerint csütörtökön.


Valerie Plame

A rendkívül heves amerikai és európai bírálatok ellenére az újságírónő annak idején azért került a börtönbe, mert nem volt hajlandó megnevezni egy értesülésének forrását. Az értesülés a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik titkos ügynökére vonatkozott. Judith Miller annak ellenére került börtönbe, hogy cikkében nem is tárta fel a szóban forgó CIA-ügynök nevét, akiről azután kiderült, hogy a Bush-kormány iraki háborús programját élesen bíráló exnagykövet feleségéről, Valerie Plame ügynökről van szó.

A bíróság azt akarta megtudni a Pulitzer-díjas Millertől, hogy kormányhivatalnok árulta -e el neki a nevet, s ha igen, név szerint ki. Mivel erre Judith Miller nem volt hajlandó, a tiltakozások ellenére elítélték őt.

A The New York Times internetes kiadásában arról számolt be, hogy Miller most mégis megjelenik a bíróság előtt, amire az újság bátorította fel őt.

Egyébként korábban két név szivárgott ki, akik törvényellenesen kiszivárogtathatták a fedésben dolgozó CIA-ügynök nevét. Az egyik Karl Rove elnöki tanácsadóé, míg a másik Dick Cheney alelnök kabinetfőnökéé.