Valér
-1 °C
0 °C

Egymilliárd dollár nyomában

2000.12.04. 17:36
Az amerikai pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a volt jugoszláv vezetés egymillárd dollárt utalt át ciprusi bankba, majd onnan más államokba. A pénzügyminisztérium nemzetközi pénzmozgásokat felügyelő szekciója a további nyomokat nem tudta felderíteni.
Az Egyesült Államok Szlobodan Milosevics és a hozzá közel állók külföldi bankszámláit már korábban igyekezett nyomon követni. Washington és európai szövetségeseinek köszönhetően fagyasztották be Milosevicsék több európai országban lévő bankszámláit.

Milosevics keze között sok pénz folyt ki Jugoszláviából
Mladjan Dinkics, a Jugoszláv Nemzeti Bank újonnan kinevezett elnöke a minap már beszámolt egy ilyen jellegű tranzakcióról, de a washingtoni pénzügyminisztérium csak most erősítette meg a hírt.

A Washington Post cikke szerint a tárca egyik, a gyanús nemzetközi pénzmozgásokat felügyelő szekciója több hónapnyi nyomozás után megállapította, a Milosevics-rendszer egymilliárd dollárt utalt át egy közelebbről meg nem nevezett ciprusi bankba, majd onnan tovább, más országokba.

Az új jugoszláv vezetés több ízben hangoztatta meggyőződését, amely szerint Milosevicsék minden lehetőséget megragadtak, hogy az országot megkárosítván saját vagyonukat növeljék, ez az első kézzelfogható bizonyítékuk. A részletek kiderítése végett a JNB egy külön szakértői bizottságot menesztett Ciprusra, hogy a helyszínen folytasson vizsgálatokat. A helyi hatóságok mellett a belgrádi pénzügyi szakemberek számíthatnak az amerikai kollégák tapasztalataira, valamint technikai segítségükre is. Az amerikai pénzügyminisztérium nemzetközi pénzmozgásokat megfigyelő szekciója azonban nem csak ebben az esetben tud a jugoszláv kollégáknak adatokkal szolgálni, hanem 1992-ig visszamenően. A tárca eme részlegét ugyanis azt követően bízták meg a belgrádi pénzek nyomon követésével, hogy Jugoszlávia ellen bevezetették a nemzetközi szankciókat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!