Auguszta
-3 °C
2 °C

Belgrádban jegelik Milosevics holttestét

2006.03.15. 23:49
Belgrádi ravatal után szombaton szülővárosában, Pozarevacban temetik el Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnököt a család és a Szerb Szocialista Párt egyezsége szerint.

Uros Suvakovic, a Szerb Szocialista Párt (SPS) egyik illetékese szerint Milosevics családja és a temetésért felelős pártalelnök, Miorad Vucelic közösen úgy döntöttek, hogy a temetési szertartásra a Belgrádtól 70 kilométerre dél-keletre fekvő városban kerül sor, közép-európai idő szerint szombaton délután 15 órakor, "ez azonban még változhat". Zoran Andjelkovic, a párt másik alelnöke megerősítette, hogy a temetés előtt Belgrádban ravatalozzák fel a volt államfőt.

Milosevic holteste szerdán meg is érkezett Belgrádba Amszterdamból. A koporsót az SPS vezetői - a temetési bizottság - fogadták a repülőtéren koszorúkkal, hóesésben. A volt szerb vezető földi maradványai a JAT szerb légitársaság menetrend szerinti járatával érkezett, s azt egy magán temetkezési vállalat sötétkék halottaskocsijával szállították tovább a belgrádi katonai kórház halottasházába. Slobodan Milosevicet csütörtök reggel ravatalozzák fel, várhatóan pártjának székházánál, bár a szocialisták még remélik, hogy sikerül engedélyt kapni a parlamentnél való felravatalozásra.

Az eredeti tervek szerint fia kíséretében érkezett volna haza a koporsó, de Marko Milosevic a hollandiai repülőtér szóvivőjének tájékoztatása szerint az Aeroflot orosz légitársaság gépével Moszkvába indult vissza azokkal az orosz orvosokkal, akik Milosevics hágai boncolási jegyzőkönyvét ellenőrizték.

Marko Milosevics azt szeretné, ha apját ideiglenesen Moszkvában temetnék el, mivel szerinte Szerbiában jelenleg "nem megfelelőek a körülmények", ugyanakkor kedden Vojiszlav Kostunica szerb miniszterelnök kijelentette, eltemethetik Szerbiában az egykori jugoszláv államfőt.

Mirjana Markovics nem megy el a temetésre

Petar Djokic, a boszniai Szerb Szocialista Párt vezetője máris bejelentette, hogy "állampolgári nyomásra" utakat szerveznek a boszniai szerbeknek Milosevics temetésére. Szergej Baburin, az orosz képviselőház (Duma) alelnökének moszkvai nyilatkozata szerint Milosevics özvegye, Mirjana Markovics nem lesz jelen a temetésen, mivel "elégtelenek" számára a szerb hatóságok által adott garanciák. Kedden a szerb bíróság érvénytelenítette a néhai jugoszláv elnök özvegye ellen korábban kiadott elfogatási parancsot.

Független nemzetközi vizsgálatot követelt az orosz alsóház, a duma Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök halála okainak feltárására, s egyben célszerűtlennek nyilvánította a Nemzetközi Törvényszék (NT) további tevékenységét egyhangúlag elfogadott szerdai nyilatkozatában.

Megműtötték a bátyját

Megműtötték Slobodan Milosevic bátyját szerdán egy moszkvai szívközpontban, a klinika szerint ugyanolyan operációt hajtottak végre, amilyet a néhai jugoszláv elnökön is el kellett volna végezni. Borislav Milosevicet szívpanaszok miatt hétfőre virradóra szállították be a Bakuljev szívközpontba. Bátyja, Slobodan múlt szombati halála előtt kérte, hogy szívbetegségét a Bakuljev kórházban kezeltethesse.