Emőke
-4 °C
9 °C

'Hága megölte Milosevicset'

2006.03.12. 13:12
A Milosevics család és a szerb sajtó egy része is Hágát tartja felelősnek a háborús bűnökkel vádolt volt szerb elnök haláláért. Jirí Dientsbier, volt csehszlovák külügyminiszter és az ENSZ egykori jugoszláviai emberi jogi megbízottja szerint jobb lett volna Belgrádban bíróság elé állítani a volt politikust, így több esély lett volna arra a nyugati vezetők által most is kiemelt célra, hogy Szerbia lezárja sötét múltját.
A vasárnap is megjelenő belgrádi napilapok címoldalukon számoltak be Slobodan Milosevic haláláról, és közülük jó néhány azzal vezette fel hírét, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék megölte a háborús bűntényekkel vádolt néhai jugoszláv és szerb elnököt. A Kurir című napilap címoldalán Milosevic egész oldalas fényképe látható, alatta a "Meggyilkolták" felirat. Az ugyancsak bulvárterméknek számító Press-ben hasonló kivitelben "Hága megölte Milosevicet!" felirat látható a címlapon. Ugyanakkor a bulvárlapnak semmiképpen sem mondható, Glas Javnosti című politikai-közéleti napilap még az említett sajtótermékeken is túltesz: címoldalán szinte semmi sincs az elhunyt vádlott politikus egész oldalas, szalutáló arcképén kívül, amely alatt ugyancsak az olvasható, hogy "Hága megölte Milosevicet". A lap második és harmadik oldalán arra a kérdésre keresi a választ, hogy Milosevicet "a szíve adta fel vagy halálba küldte a gyógykezelés?"

A Politika, a Vecernje Novosti és a Blic már tényszerűen állapítja meg, hogy meghalt a vádlott. "Slobodan Milosevic népirtással és emberiesség elleni bűntettekkel vádolt volt jugoszláv elnök elleni bírósági eljárást véget ért, a vádlottat sohasem fogják bűnösnek nyilvánítani" - írja a Politika.

Verziók a mérgezéstől az öngyilkosságig

A hágai Nemzetközi Törvényszék börtönében őrzött 64 esztendős politikust szombaton délelőtt 10 órakor találták holtan cellájában , az első jelentések szerint ekkor már néhány órája halott lehetett. A bíróság elrendelte a teljeskörű boncolást és a toxikológiai vizsgálatot is. A volt jugoszláv elnök holttestét átszállították a holland igazságügyi orvostani intézetbe. Holland orvosokon kívül egy vagy több szerbiai orvos is részt vehet majd a boncoláson.

Milosevics méregtől félt
Hatoldalas levelet írt Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök a halála előtti napon, a levélben azt állítva, hogy a vérében "erős gyógyszer" nyomait találták, és attól fél, hogy megmérgezik - közölte Hágában tartózkodó ügyvédje vasárnap. Zdenko Tomanovic megmutatta a levelet újságíróknak a Nemzetközi Törvényszéken, és panaszolta, hogy a törvényszék elutasította a család kérését, miszerint Milosevic boncolását Hollandián kívül (pontosabban Moszkvában) végezzék el. A március 10-én kelt levelet egy rövid, angol nyelvű kísérőlevéllel együtt elküldték az orosz nagykövetségnek, hogy az továbbítsa az orosz külügyminiszternek. Milosevic még tavaly decemberben kérelmezte a törvényszéktől, hogy egy moszkvai szívklinikán kezelhessék. A levél szerint Milosevic vérében lepra vagy tuberkulózis gyógyítására használt, nagy erejű szert találtak egy januári vizsgálat során - mondta Tomanovic. "Meg akarnak mérgezni" - idézte Milosevic szavait az ügyvéd. Elmondta még, hogy péntek délután látta utoljára védencét, akit másnap reggel holtan találtak cellájában.

Nem lett öngyilkos Szlobodan Milosevics, halálát valószínűleg szívbetegség okozta, mondta szombaton a volt jugoszláv vezető brit ügyvédje. Steven Kay a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: Hágából őt már szombat reggel értesítették arról, hogy Milosevics cellájában elhunyt. Kay szerint az egykori jugoszláv elnök szívbetegségben és egy közelebbről nem diagnosztizált központi idegrendszeri problémában is szenvedett. Arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e Milosevics öngyilkosságát, Kay azt mondta, hogy "egyáltalán nem ... Milosevic nem az a típus volt, aki öngyilkosságot követ el". (Hétfőn ugyancsak Hágában találták holtan a horvátországi szerbek háborús bűnökért 13 év börtönre ítélt vezérét, Milan Babicsot, aki éppen a Milosevics-éra koronatanújaként érkezett Hágába. Babics öngyilkos lett. Bővebben Babicsról>>>)

Milosevicset felesége és Moszkvában élő testvére, valamint a Szerb Szocialista Párt szerint megölték: haláláért Hága a felelős, mert nem vettél figyelembe egészségi állapotát, és nem engedélyezték moszkvai gyógykezelését. Európai politikusok eközben Milosevics áldozatainak fejezték ki együttérzésüket, illetve azt hangsúlyozták, a háborús bűnökkel vádolt politikus halála segítheti Szerbiát múltja lezárásában . Vélemények a volt szerb elnök haláláról>>>

Milosevics szerb jogi tanácsadója, Zdenko Tomanovic szerint a volt elnök a múlt héten azt állította, megpróbálták megmérgezni. Tomanovic szerint ezért nem Hágában, hanem Moszkvában kellene elvégezni a boncolást. A mérgezés lehetőségéről bővebben>>>

Mivel vádolták Milosevicset?

Háborús bűnökkel, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint népirtással vádolta a hágai Nemzetközi Törvényszék a horvátországi és boszniai (1991-1995), valamint a koszovói (1998-1999) háborúban játszott szerepéért. A délszláv háborúkat vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéken a Milosevic ellen felhozott főbb vádak három területre oszthatóak. A vádpontokról bővebben itt>>>

Egy belgrádi ítélet többet ért volna?

Slobodan Milosevic a szerb múlt sötét oldalának a jelképe volt, s ezért hibának minősíthető, hogy nem Belgrádban, hanem Hágában állították bíróság elé - írja Jirí Dientsbier, volt csehszlovák külügyminiszter és az ENSZ egykori jugoszláviai emberi jogi megbízottja a Nedelní Svet című cseh vasárnapi lapban. Meg vagyok győződve róla, hogy Belgrádban kellett volna bíróság elé állítani, hiszen az ellene való bizonyítékok egyértelműek voltak - állítja Dienstbier. Rámutat, hogy a hágai törvényszék a kezdetektől fogva elsősorban a balkáni dráma szerb szereplőivel foglalkozott, s kevesebb figyelmet szentelt azok horvát, bosnyák és koszovói ellenfeleinek. Sok szerb ezért szerbellenesnek tartotta a hágai törvényszéket, amely így csak nehezen járulhatott hozzá a szükséges szerb önvizsgálathoz. A szerbek jelentős része számára Milosevic autokrata, nem szeretett vezető volt, aki politikájával romba döntötte az egész társadalmat. Ebből kiindulva egy belgrádi bírósági per sokkal inkább katalizátora lehetett volna a szükséges szerb önvizsgálatnak, s hozzájárulhatott volna a pozitív gondolkodás kialakulásához, amely lehántotta volna a leplet a szerb múltról. Milosevic halála Hágában azonban ezt a vitát már megfosztotta jelképétől - szögezte le az ENSZ egykori jugoszláviai emberi jogi megbízottja.

Milosevicsnét is körözik

Slobodan Milosevic bátjya vasárnap kijelentette: azt szeretné, ha a volt jugoszláv elnököt Belgrádban temetnék el, hozátette ugyanakkor, hogy döntés még nics erről. Döntés "még nem született. Családja, a felesége és a fia hozzák majd meg a döntést" - mondta Borislav Milosevic, Jugoszlávia volt moszkvai nagykövete az orosz fővárosban, ahol jelenleg üzletemberként él.

Egyelőre nem tudni, összegyűlik-e a család - s ha igen, hol -, hogy közösen határozzon Milosevic temetéséről. Feleségéről, az egykor nagy hatalmú Mirjana Markovicról három éve nem tudják, hogy hol tartózkodik, holott ingatlanüzérkedés miatt körözi őt az Interpol. A CNN hírtelevízió szombaton ennek ellenére interjút tudott készíteni vele, amelyben ő azt állította, hogy férjét "a hágai Nemzetközi Törvényszék ölte meg". Fiuknak, a kényszervallatással vádolt Markónak hat éve, a Milosevic-uralom megdöntése után veszett nyoma. Egyes belgrádi források szerint ő a Moszkva környéki Barviha nyaralóhelyen tartózkodik.

Elmérgesedő viszony

Slobodon Milosevic volt jugoszláv elnöknek a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) cellájában bekövetkezett halála igencsak megnehezítheti a testület és Belgrád együttműködését, hiszen a szerb szélsőségesek érzelmeit valószínűleg alaposan felkorbácsolhatja az egykor "belgrádi hóhér" távozása az élők sorából - vélik nemzeközi megfigyelők és jogászok. Bár Milosevic - az eddigi adatok szerint - természetes halállal halt, meg számos politológus úgy látja: a volt elnök a szerb nacionalizmus mártírja lesz. Egyben felvetődik az a kérdés is: az NT miként magyarázhatja meg ezek után azt, hogy a Hágában őrzött háborús bűnökkel vádolt foglyok biztonságos körülmények között töltik a rájuk kirótt szabadságvesztést, illetve várjuk bírósági tárgyalásukat.

Ivica Dacic, Milosevic pártjának, az ellenzéki Szerbiai Szocialista Párt (SPS) egyik magas rangú vezetője máris kijelentette: a volt elnök nem meghalt Hágában, hanem megölték. Azt ugyan nem állítja, hogy közvetlenül vetettek véget életének, de azt hangoztatja: Milosevicet fogva tartásának négy éve alatt módszeresen ölték meg, azaz készakarva hagyták, hogy a nagybeteg férfi egészségi állapota egyre rosszabbra forduljon. A szerb nacionalisták most felteszik azt a kérdést: a Milosevic-pert vezető bíró, Patrick Robinson vajon miért nem tett eleget annak a moszkvai kérésének, hogy a szívbeteg, állandóan magas vérnyomásban szenvedő és gyakran influenzás rohamoktól gyötrődő férfi átmenetileg oroszországi gyógykezelésre utazzék, holott az orosz kormány garanciát vállalt arra: Milosevicet felgyógyulása, vagy legalábbis részleges felépülése után visszajuttatják Hágába. Ezt az orosz diplomácia hivatalos nyilatkozatokban is felrótta Hágának.