Alfréd
-2 °C
2 °C

Felfüggesztették a jugoszláv kiadatási rendeletet

2001.06.28. 14:45
A jugoszláv alkotmánybíróság csütörtökön felfüggesztette a Hágai Nemzetközi Történyszékkel való együttműködésről szombaton hozott kormányrendelet végrehajtását. A kormányrendelet tenné lehetővé Szlobodan Milosevics exelnök kiadatását. A döntés kihirdetése után azonnal összehívták a szerb kormány ülését.
Szlobodan Milosevics
Az alkotmánybíróság arra hivatkozott, hogy helyrehozhatatlan károkkal járna, ha a vitatott rendeletet annak alkotmányossági felülvizsgálata előtt alkalmaznák. A testület egyúttal megkezdte a vizsgálatot, amelyet Milosevics védőügyvédei kértek a hét elején.

Mint ismeretes, a jugoszláv kormány vasárnap rendeletet hozott a Hágai Nemzetközi Bírósággal való együttműködésről, ami lehetővé tette volna az exállamfő kiadatását. A rendeletet azonnal megtámadták Milosevics ügyvédjei. Szerintük az érvénytelen, mert a jugoszláv kormány montenegrói tagjai nem szavaztak róla, és az érvényes jugoszláv törvények egyébként sem teszik lehetővé, hogy valakit kiadjanak egy külföldi törvényszéknek.

Ülést tart a szerb kormány

A szerb kormány csütörtök délután ülést tart, de Zoran Djindjics miniszterelnök már jelezte: amennyiben alkotmányellenesnek minősítik a szövetségi rendeletet, Belgrád a Nemzetközi Törvényszék alapszabálya vagy a törvényszéket létrehozó BT-határozat alapján működik majd együtt Hágával, ami a "gyakorlatban éppen Milosevics hágai átadását" fogja jelenteni.

Mennyit ér Milosevics?

Milosevics - és másik 14 háborús bűnökkel vádolt személy - kiadatása azért érdeke Belgrádnak, mert az Egyesült Államok korábban kijelentette, hogy Jugoszlávia addig nem számíthat újabb anyagi támogatásra, illetve óriási adósságának átütemezésére, amíg együtt nem működik a hágai törvényszékkel. Pénteken Brüsszelben rendeznek meg egy adományozó konferenciát, amelytől Belgrád 1,25 milliárd dollárt vár.

A Világbank becslése szerint a következő három-négy év során 3,9 milliárd dollárra lesz szükség a jugoszláv gazdaság talpra állításához.