Bernadett
-2 °C
4 °C

Milosevics büszke arra, amit Jugoszláviával tett

2001.07.10. 10:14
A Hágában fogva tartott Szlobodan Milosevics hétfőn kijelentette: büszke mindarra, amit hazájáért tett, és élni fog azzal a jogával, hogy megvédje magát. Mindezt Christopher Black kanadai ügyvéd, a volt jugoszláv elnök egyik jogi tanácsadója mondta el hétfőn, miután kétórás megbeszélést folytatott védencével - jelentette az MTI. Közben úgy tűnik, hogy az exdiktátor bíróság elé állítása lendületet ad a háborús bűnösök felelősségre vonásának szerte a világon.
A volt jugoszláv államfő - az ügyvéd szavai szerint - kijelentette, hogy tisztességes dolognak tartja mindazt, amit népéért és hazájáért tett, és büszke cselekedeteire. "Én vagyok az erkölcsi győztes" - idézte az exelnököt az Associated Press. A háborús bűnőkkel vádolt Szlobodan Milosevics hangoztatta: ezért tartóztatták le, és hozzátette, hogy a bűnösöket nem a scheveningeni börtönben kell keresni, hanem a NATO főhadiszállásán. Black megerősítette az exdiktátor korábbi kijelentését, amely szerint nem kíván ügyvédet fogadni.

Black tagja annak a több mint kétszáz ügyvédből és értelmiségiből álló, Nemzetközi Bizottság Szlobodan Milosevics védelmére nevű szervezetnek, amely úgy véli: az exelnök politikai fogoly. A bizottsághoz tartozik az a Ramsey Clark is, aki - miután Richard Nixon alatt amerikai igazságügyi miniszterként szolgált - a kilencvenes években azzal hívta fel magára rendszeresen a figyelmet, hogy az amerikai külpolitika afrikai, közel-keleti és balkáni "kalandozásait" kritizálta igen hevesen.

Emberiségellenes bűnökért ítéltek el ruandaiakat
A ruandai igazságszolgáltatás a múlt pénteken tíz személyt ítélt halálra népirtás vádjával. A gikongorói bíróság első fokon hozta meg ítéletét az 1994-ben elkövetett tömeges gyilkosságok ügyében. A bírói testület további nyolc ruandait életfogytiglani börtönre, öt személyt pedig 6-tól 15 évig terjedő börtönre ítélt abban a perben, amelynek során összesen 28 személyt vádoltak emberiség elleni bűntettekkel és népirtással. Öt vádlottat felmentettek a vádak alól - közölte a törvényszéki iroda. A ruandai igazságszolgáltatás 1996 eleje óta már több mint száz halálos ítéletet hozott azokban a perekben, amelyek az 1994 áprilisa és júliusa között lefolyta példátlan népirtásnak az ügyében indultak. A brutális vérengzés áldozatainak számát 500 ezer és 800 ezer közé teszik. Eddig 22 halálra ítélten hajtották végre az ítéletet 1998 májusában egy nyilvános kivégzésen - emlékeztet az AFP hírügynökség.

(MTI)

Milosevics felelősségre vonása csak a kezdet?

Közben úgy tűnik, hogy Szlobodan Milosevics bíróság elé állítása lendületet adott a háborús bűnösök felelősségre vonásának szerte a világon. Kambodzsában folynak az előkészületek egy ottani ENSZ-bíróság felállítására, amely a hírhedt vörös khmer-vezetők bűneit vizsgálná. A vörös khmerek a hetvenes években a maoizmus szélsőséges változatát vezették be az indokínai országban, és több mint egymillió embert öltek meg uralmuk 1979-es elvesztéséig.

Az ENSZ egy indonéz törvényszék felállítását is javasolta, amely az 1999-es kelet-timori vérengzések felelőseit kutatná fel. A volt indonéz tartományban Dzsakartához hű milicisták és katonatisztek százakat öltek meg és üldöztek el otthonaikból, amikor a tartomány népszavazáson a függetlenség mellett döntött.

Egy meg nem nevezett ázsiai diplomata azt mondta az Interpress hírügynökségnek, hogy ez csak a kezdet: "Sok olyan rendszer van Ázsiában, amit el lehetne ítélni". Például a mianmari (régi nevén Burma), vagy ma már bukott rendszerek, mint például az indonéz Suharto-rezsim.

Egyes kommentátorok szerint az Egyesült Államok délkelet-ázsiai szerepvállalását is vizsgálni kellene, különös tekintettel az észak-vietnámi szőnyegbombázásokra. Felmerülhet Henry A. Kissinger akkori nemzetbiztonsági tanácsadó, majd külügyminiszter felelőssége is - vetette fel a oneworld.org nevű figyelőben néhány napja egy emberjogi szakértő. Diplomaták ugyanakkor elismerik, hogy számos esetben nem a jogi, hanem a politikai nehézségek akadályoznák meg a bűnösök megtalálását.