Géza
-12 °C
-4 °C

Owen szerint nem Milosevicsen múlt a béke

2003.11.03. 16:49
Nem Szlobodan Milosevics, hanem a boszniai szerbek ellenállása miatt hiúsult meg 1993-ban a boszniai háború befejezésére kidolgozott nyugati terv - jelentette ki a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT David Owen egykori brit külügyminiszter. Owen szerint a háború akár két évvel korábban is véget érhetett volna, ha a nyugat nem szállít fegyvert és olajat a boszniai szerbeknek.
Milosevics, aki háborús bűnök elkövetésének vádjával áll az NT előtt, hajlandó lett volna megvalósítani a béketervet, állította vallomásában David Owen egykori brit külügyminiszter. Owen a tervet a kilencvenes évek elején egy másik volt külügyminiszterrel, az amerikai Cyrus Vance-szel alkotott meg. A boszniai szerbek elutasítása miatt azonban az elképzelések kudarcot vallottak.

Két évvel előbb

Owen megítélése szerint a nyugat két évvel előbbre tudta volna hozni az 1991-95 közötti boszniai háború végét, ha idejekorán katonai nyomást gyakorol a boszniai szerbekre. Mindenekelőtt a köztük és Szerbia között húzódó ellátási vonalakat kellett volna megsemmisíteni, ahogyan azt ő és több más tárgyalófél sürgette - mondta Owen. Ehelyett az történt, hogy a hivatalosan meghirdetett szankciók ellenére a horvátok és a muzulmánok ellen harcoló boszniai szerbek továbbra is kaptak olajat és lőszert, pedig "sok emberéletet lehetett volna megmenteni" - hangoztatta a brit politikus.

Nem volt fajüldöző

Elmondta még: csaknem három éven át folytatott tárgyalásaik során pragmatikus politikusnak ismerte meg Milosevicet, a Balkán akkori "erős emberét". "Nem volt fundamentalista fajüldöző, igaz, a lehető legtöbbet akarta megszerezni a szerbek számára Bosznia-Hercegovinában" - tette hozzá. Milosevic nem akarta az összes muzulmánt elűzni a szerbek lakta vidékekről - mondta Owen, majd hozzátette: Milosevic feleségét viszont az etnikai tisztogatás szószólójának ismerte meg.