Salamon
-1 °C
13 °C

Milosevics megint nagyon népszerű

2002.03.07. 14:24
A hágai pernek köszönhetően Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő a 2000. októberi fordulat óta első ízben ismét a legnépszerűbb politikusok között van, de pártja, a Szerbiai Szocialista Párt láthatóan nem tud hasznot húzni elnöke népszerűségéből - egy belgrádi hetilap szerint.
A hágai Nemzetközi Törvényszéken folyó eljárás során nyilvánvalóvá vált, hogy az ügyészség nem készült fel kellőképpen a perre, a volt jugoszláv elnök melankolikus tétovázására számított. Ehelyett az történt, hogy a vádlottnak mindeddig bravúrosan sikerült a terhére rótt bűncselekményeket háttérbe szorítania a NATO és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) bűncselekményeiről szóló történetekkel, amelyekről szemmel láthatóan terjedelmes dokumentációja van - írja a Vreme című belgrádi hetilap.

Sikerrel játszik egyedül mindenki ellen

Milosevic a szerbiai népszerűségi listán az előkelő ötödik helyen áll, ami elsősorban annak tudható be, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszéken folyó bírósági eljáráson nap mint nap megkísérli eljátszani az "egyedül mindenki ellen" hősszerepet. Nem lenne azonban ilyen sikeres a szerepjátéka, ha "Carla Del Ponte főügyész csapata nem lenne ilyen kétbalkezes" - véli a szerb lap.

Milosevic mindinkább fegyelmezetten tiszteletben tartja a bírósági eljárást, átvesz egyes dokumentumokat, meglehet, végére ért annak történetének, amikor még "nem ismerte el" a bíróságot. A vádlott amúgy nagyon hamar szembesülhet egy gyakorlati problémával: ha nem hajlandó együttműködni a törvényszékkel, akkor saját tanúk nélkül maradhat, akiknek meghallgatására ősszel kerülne sor.