Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Milosevics megint nagyon népszerű

2002.03.07. 14:24
A hágai pernek köszönhetően Slobodan Milosevic volt jugoszláv államfő a 2000. októberi fordulat óta első ízben ismét a legnépszerűbb politikusok között van, de pártja, a Szerbiai Szocialista Párt láthatóan nem tud hasznot húzni elnöke népszerűségéből - egy belgrádi hetilap szerint.
A hágai Nemzetközi Törvényszéken folyó eljárás során nyilvánvalóvá vált, hogy az ügyészség nem készült fel kellőképpen a perre, a volt jugoszláv elnök melankolikus tétovázására számított. Ehelyett az történt, hogy a vádlottnak mindeddig bravúrosan sikerült a terhére rótt bűncselekményeket háttérbe szorítania a NATO és a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) bűncselekményeiről szóló történetekkel, amelyekről szemmel láthatóan terjedelmes dokumentációja van - írja a Vreme című belgrádi hetilap.

Sikerrel játszik egyedül mindenki ellen

Milosevic a szerbiai népszerűségi listán az előkelő ötödik helyen áll, ami elsősorban annak tudható be, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszéken folyó bírósági eljáráson nap mint nap megkísérli eljátszani az "egyedül mindenki ellen" hősszerepet. Nem lenne azonban ilyen sikeres a szerepjátéka, ha "Carla Del Ponte főügyész csapata nem lenne ilyen kétbalkezes" - véli a szerb lap.

Milosevic mindinkább fegyelmezetten tiszteletben tartja a bírósági eljárást, átvesz egyes dokumentumokat, meglehet, végére ért annak történetének, amikor még "nem ismerte el" a bíróságot. A vádlott amúgy nagyon hamar szembesülhet egy gyakorlati problémával: ha nem hajlandó együttműködni a törvényszékkel, akkor saját tanúk nélkül maradhat, akiknek meghallgatására ősszel kerülne sor.