Valér
-2 °C
0 °C

Újabb izraeli miniszter korrupciós ügye

2007.02.26. 10:26
Újabb izraeli politikus keveredett korrupciós ügybe: a rendőrség ezúttal Jákov Ederi tárca nélküli minisztert hallgatta ki - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Jákov Ederi tárca nélküli minisztert azzal gyanúsítják, hogy néhány évvel ezelőtt kenőpénzeket fogadott el belbiztonsági miniszterhelyettesként. Az izraeli sajtó úgy tudja: a politikus a haifai rabbi-bíróság hitközségi javadalmaiból részesült.

Ederi önszántából vállalkozott vasárnap a vallomástételre egy általa megválasztott, meg nem határozott helyszínen. A hatóságok figyelmeztették, hogy vallomása a későbbiekben felhasználható lehet ellene. Mint a rendőrségi közleményből kiderül,

Jákov Ederi, az Ehud Olmert kormányfő vezette Kadima párt képviselője, tárca nélküli miniszterként a jeruzsálemi ügyekért és kneszettel való kapcsolatokért felelős.

Ezzel újabb politikai botrány tört ki Izraelben. Emlékezetes, hogy Mose Kacav izraeli elnököt nemi erőszakkal, szexuális zaklatással és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítják. Kacavot ideiglenesen felfüggesztették hivatalából, és ki is költözött az elnöki rezidenciáról. Január végén bűnösnek találták Hájim Ramón volt igazságügyi minisztert szexuális zaklatás vádjában, mert erőszakkal megcsókolt egy 18 éves katonalányt egy munkahelyi összejövetelen.

Ehud Olmert kormányfőt több korrupciós vád is érte az utóbbi időben. Még kereskedelmi- és ipari miniszterként átszámítva 1,3 millió eurónyi (340 millió forintnyi) kormányzati kölcsönt juttatott egyik párttársának, az ügyben az izraeli számvevőszék kezdett vizsgálatot. További vád ellene, hogy pénzügyminiszterként befolyásolta a Leumi Bank privatizációjára kiírt pályázati anyagokat, hogy ezzel előnyben részesítse üzletember barátait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!