Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

DNS-gyűjtésbe kezdene az FBI

2003.11.18. 13:19
Felrúgva az ártatlanság vélelmének alapjogát és a fiatalkorú elkövetők beilleszkedését segítő óvintézkedéseket, az FBI tovább növelné másfél milliós DNS-adatbázisát. Az egy törvénytervezet mélyére elásott, alig észrevehető változás a képviselőházon már átcsúszott, akár a szenátus is elfogadhatja.
Százezres DNS-adatbázist hozna létre az FBI a fiatalkorú bűnelkövetőktől és a letartóztatott, de el nem ítélt felnőttektől vett mintákból - jelentette a USA Today. A javaslat a napilap értesülései szerint nemsokára a szenátus elé kerülhet. A törvényhozók hozzájárulása a szövetségi nyomozóhivatal legnagyobb egyszeri adatbázis-bővítését hajthatnák végre.

Ácsúszott

A DNS-adatbázisról szóló törvénytervezet alig észrevehető módosítása a képviselőházon már átcsúszott, november 5-én - írja a USA Today. A tervezet támogatói szerint a szenátus is igent mondhat rá, jövő év elején.

A javaslat támogatói szerint az adatbázis kiterjesztése nagyban növelhetné a bűnüldöző munka hatékonyságát. Példaként hozzák fel, hogy a jelenleg 1,4 millió, szövetségi vagy állami szinten üldözött bűnökért elítélt nagykorú elkövető adatait tartalmazó bázis használatával csak szeptemberben 8920 bűnügyet tártak fel.

Alapjogok sérülhetnek

A jogvédők, élükön az Amerikai Szabadságjogi Unióval (ACLU) azonban úgy vélik, hogy az el sem ítélt gyanúsítottak adatainak tárolása megsérti az ártatlanság vélelmének alapszabályát. A rendszer kiterjesztése a fiatalkorúakra pedig a fiatalkorú elkövetők védelmében kiépített rendszer felrugása lenne.

A jelenlegi szabályok szerint, pont a későbbi beilleszkedését elősegítendő, nem vezetnek priuszt a fiatalkorú elkövetőkről.

Állami szinten már működik

A törvény ennek ellenére elég széleskörű támogatást élvez. A USA Today összegzése szerint az ötven tagállam háromötödében már jelenleg is "saját felhasználásra" nyilvántartásba veszik a fiatalkorú elkövetők (általában a 13-18 év közötti bűnözők) DNS-ét. A még el nem ítéltek nyilvántartásba vételére is van példa. Virginiában az év eleje óta nyolcezer előzetes letartóztatottól vettek mintát, és mintegy negyven esetben oldottak meg ennek segítségével felderítetlen bűnügyeket.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft