Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Amerikaiak állnának az iraki minisztériumok élén?

2003.04.01. 12:31
A keddi The Guardian szerint azonban az amerikai tervezők már azon vitatkoznak, hogy mi történjen a háború utáni Irakban. A tervek szerint 23, amerikaiak által vezetett minisztériumot állítanának fel és az ideiglenes kormány hatalmát városról városra terjesztenék ki.
A vezető baloldali brit napilap értesülése szerint a titkos amerikai tervek - amelyek egyelőre nézeteltérésekre adnak okot az amerikai kormány felső szintjein - 23 minisztérium létrehozását irányozzák elő Szaddám Huszein iraki elnök eltávolítása után, és mindegyik minisztérium élén amerikaiak állnának. Az egész struktúra fő irányítója Jay Garner nyugalmazott amerikai tábornok lenne.

Az amerikai miniszterek mindegyikét négy iraki tanácsadó segítené; őket is az amerikaiak neveznék ki. Az ideiglenes kormány hatalmát városról városra terjesztenék ki; a Tommy Franks amerikai főparancsnok által felszabadítottnak minősített területek irányítását átadnák a Garner felügyelete alatt működő kormányzatnak - áll a The Guardian cikkében.

A lap szerint az amerikaiak által eltervezett ideiglenes iraki kormány kijelölt tagjai már folyamatosan érkeznek is Kuvaitba. A The Guardian úgy tudja: a tagok kiválasztásában szinte kizárólagos szerepe van Paul Wolfowitz amerikai védelmi miniszterhelyettesnek, ez viszont nem tetszik a legfőbb irányítói posztra jelölt Garnernek. A The Guardian szerint ez a terv jó eséllyel komoly fejfájást okoz Tony Blair brit kormányfőnek, aki nyilvánosan elkötelezte magát amellett, hogy az ENSZ-nek kell kulcsszerepet adni a háború utáni iraki rendezésben.