Oszkár
20 °C
29 °C

Népszavazás a minaretépítések tilalmáról Svájcban

2008.07.29. 17:39
Összegyűlt a megfelelő számú aláírás ahhoz, hogy Svájcban népszavazást tartsanak a minaretépítések tilalmáról. A kezdeményezők meg akarják akadályozni a svájci társadalom növekvő iszlamizálódását. A genfi mecset imámja szerint a kezdeményezés sértő és megalázó.

Svájcban megtartható a népszavazás arról, hogy betiltsák-e minaretek építését az alpesi országban, mivel a Szövetségi Kancellária ellenőrzése szerint összegyűlt az ehhez szükséges megfelelő számú aláírás.

Mint a kancellária kedden közölte, a benyújtott 114137 aláírás közül 113540 hitelesnek bizonyult. A népszavazást elsősorban a jobboldali konzervatív Svájci Néppárt (SVP) és a vallási ihletésű Szövetségi Demokratikus Unió (EDU) politikusai kezdeményezték, akik ezzel a svájci társadalom növekvő iszlamizálódását szeretnék megakadályozni.

A kezdeményezők elutasítják azt a vádat, hogy a minarettilalom a vallásszabadságba ütközne. Érvelésük szerint a 350 ezer svájci muzulmán hívő minaret nélküli mecsetben is szabadon gyakorolhatja vallását. Ezenkívül a minaretek szerintük nem vallási jelképek, hanem egy politikai hatalmi ambíció jelei.

A svájci kormány már az aláírások gyűjtése idején elutasítóan nyilatkozott a kezdeményezésről. Egyes szakértők azt a véleményt képviselték, hogy a kezdeményezés a nemzetközi jogba ütközik.

A genfi mecset imámja, Youssef Ibram nemrég sértőnek és megalázónak minősítette a minaretellenes kezdeményezést. Ezzel együtt nem akar nemzetközi visszhangot provokálni a népszavazási kezdeményezésre, igyekszik elejét venni a dániai körülmények kialakulásának, mondta egy lapinterjúban.

"Ennek az országnak a fia vagyok. Nem akarom, hogy a muzulmán világban svájci zászlókat égessenek" - hangsúlyozta a genfi imám.