Megrohamozta a tüntetőket a fehérorosz rendőrség

2006.03.24. 14:43
Megrohamozta a minszki Október téren a meghamisított választási eredmények ellen tüntető ellenzéki tömeget a fehérorosz rendőrség. A fekete ruhás kommandósok százötven embert buszokba és teheratókba tuszkoltak, majd elhurcoltak a térről.

Szemtanúk szerint péntek kora hajnalban fekete egyenruhás és fekete sisakos kommandósok jelentek meg a minszki Október téren. Noha a Lukasenko-rezsim ellen a vasárnapi elnökválasztás eredményeinek meghamisítása miatt tüntetők száma a hatósági erőszak és a nagy hideg miatt szinte napról-napra csökkent, csütörtökről péntekre virradóan még mindig több százan tartózkodtak a téren.

Takarítottak a téren

A rendőrök mintegy 15O tüntetőt a szó szoros értelmében elhurcoltak térről. A tiltakozókat teherautókba és autóbuszokba tuszkolták, s ismeretlen helyre szállították őket. A tüntetők a földön ültek, s kezükkel kapaszkodtak egymásba. A kivezényelt rendőrök erőszakkal vezették el őket, ütlegelésre nem került sor.


Nézze meg képeinket!

Az őrizetbe vettek pontos száma nem ismert, a BBC 150 letartóztatottról tud. Egyes értesülések szerint köztük van Mariusz Maskiewicz, Lengyelország minszki nagykövete is.

A rendőrség a brutális beavatkozással gyakorlatilag véget vetett a több napja tartó tiltakozó akciónak. Ezt jelzi azt is, hogy a nem egészen húsz percig tartó rendőrségi fellépés után rögtön takarítómunkások jelentek meg a téren.

Folytatják

A tüntetés szétverése ellenére az ellenzék vezére Milinkevics a tiltakozás folytatásáról beszélt. Szombatra tömegtüntetést hirdettek, március 25-e az 1918-ban kikiáltott, de csak hónapokig létező független belarusz állam kikiáltásának napja, a függetlenségpárti ellenzék hagyományos tiltakozásainak a napja is.

Milinkevics szombaton meghirdeti az ellenzék hosszú távú stratégiáját is. Előzetes nyilatkozatai alapján feltehetően nem folytatják tovább az utcai tiltakozásokat, hiszen eddig nem gyűlt össze tízezresnél nagyobb tömeg, azaz az elnök megbuktatására ezzel a módszerrel kevés az esély.

Nemzetközi tiltakozás

A minszki erőszak felháborította az Európai Unió vezetőit. A Belaruszt a demokratikus Európa szégyenfoltjának nevező brüsszeli nyilatkozók szerint az Európai Bizottság "elhatározta, hogy büntetőszankciókat léptet életbe a nemzetközi választási jog megsértői ellen". Részleteket azonban nem közöltek a tervezett szankciókról. Lukasenko évek óta persona non grata Európában, a belarusz vezetés nem léphet be az unió országaiba.

Az Egyesült Államok, ami nem ismeri el a múlt vasárnapi választás eredményeit, szintén elítélte, hogy a hatóságok erőszakkal verték szét az ellenzéki tüntetést, akadályozva ezzel a belaruszokat "véleménük szabad és békés kifejtésében", írja a BBC.  • Hírek
  • Hírek