Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Francia repülők indultak a Perzsa-öbölbe

2003.02.21. 12:22
Két francia katonai felderítőgép és két üzemanyag-utántöltő repülőgép 70 főnyi legénység kíséretében péntek reggel útnak indult a Perzsa-öböl térsége felé. Elemzők szerint Párizs az intézkedéssel az amerikai háborús nyomás ellen kíván tiltakozni. Közben a NATO AWACS felderítőgépeket vezényelt Törökországba.
Mirage IV-es felderítő
A dél-franciaországi Istres franci légitámaszpont tájékoztatás szerint két Mirage IV-es felderítőgép és két C-135-FR üzemanyagtöltő repülőgép indult a Perzsa-öböl térségébe. Hozzátették, hogy a négy gép 70 főnyi személyzetével hat óra alatt éri el a közelebbről nem pontosított öbölbeli céltámaszpontot.

A francia védelmi minisztérium korábbi jelzése szerint feltehetően a szaúd-arábiai al-Khardzson lévő Szultán herceg légibázison fognak landolni, ahonnan a dél-iraki repüléstilalmi övezet légi ellenőrzését célzó missziókba kapcsolódnak be. A szaúdi támaszponton - amelynek rendelkezésére bocsátásáról Rijád csütörtökön tájékoztatta Párizst - jelenleg is nyolc szuperszonikus gép (öt Mirage 2000-es és három Mirage F1-es) állomásozik. Valamennyi gép az iraki légtér felügyeletében vesz részt más országok felderítő gépeivel együtt.

Segítség az ellenőröknek

Dominique de Villepin francia külügyminiszter a Biztonsági Tanács legutóbbi vitáján ajánlotta fel, hogy országa az ENSZ-fegyverzetellenőrök vizsgálódásainak hatékonyabbá tétele érdekében hajlandó légi felderítő gépekkel segíteni az iraki fegyverzet-leszerelési program békés eszközökkel történő végrehajtását.

A Mirage IV P típusú francia gépek olyan érzékeny kamerákkal vannak felszerelve, amelyek alacsony és nagy magasságból egyaránt képesek nagy finomságú térképészeti felvételeket készíteni. Ezek komoly hozzájárulást jelenthetnek a világszervezet szakértői csoportja (UNMOVIC) iraki megbízatásának teljesítéséhez, ami a bagdadi rezsim által elrejtett tömegpusztító fegyverek felkutatását és megsemmisítését célozza.

Jelzésértékű

C-135-FR üzemanyagtöltő repülőgép
A Mirage-ok gyors helyszínre küldése üzenetértékű döntés Párizs részéről abban a kiélezett időszakban, amikor Washington újabb határozatot tervez beterjeszteni az ENSZ BT-ben az Irak elleni katonai invázió nemzetközi törvényesítésére. Franciaország a közel-keleti térség destabilizálódásától tartva arra törekszik, hogy elkerülje az újabb határozat megszavazását, amely adott esetben vétójogának érvényesítésére, vagy visszavonulásra kényszerítené. E helyzet kiküszöbölése érdekében megpróbálja maximálni a bagdadi rezsim erőszakmentes eszközökkel történő leszerelését támogató országok létszámát az ENSZ döntéshozó szervezetében.

AWACS gépek Törökországban

James L. Jones tábornok, a NATO európai erőinek főparancsnoka Törökországba vezényelte az észak-atlanti szervezet AWACS felderítő repülőgépeit az Irak általi esetleges támadás észlelésére. A gépek a következő napokban a németországi Geilenkirchenben található támaszpontjukról indulnak a közép-törökországi Konya városában található török légitámaszpontra, és csütörtöktől kezdődően végeznek felderítő repüléseket a török légtér védelmében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek