Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hét hónap múlva távozhat Blair?

2006.09.05. 15:58
Miután Blair a tavalyi választások előtt bejelentette visszavonulási szándékát, Nagy-Britanniában össznépi sport a visszavonulás napjának megtippelése. A Daily Mirror most egy "szenzációs" dokumentummal próbál tromfolni.

Az idő előtti távozását már a 2005 májusi történelmi, egymás utáni harmadik választási győzelme előtt meglebegtető Tony Blair távozásának forgatókönyvére bukkant állítása szerint a Daily Mirror. A brit bulvárlap hagyományos mértéktartásával "szenzációsnak" minősíti a dokumentumot, ami az idézetek alapján akár a cikket jegyző újságírók gyerekeinek iskolai dolgozata is lehetne.

Nem túl eredeti

A "szenzációs" tervből idézett mondatok szerint Tony Blair tévéinterjúkkal, nyilvános megjelenésekkel fogja előkészíteni távozását, fő üzenetével pedig a jövőbe fog tekinteni, a blairizmus diadalát fogja hirdetni. A Mirros jólértesültjei szerint Blair akár három rádióműsorban is interjút adhat, és miniszterelnöksége utolsó időszakában felkeresi majd a 20 legjelentősebb, uralma alatt épített vagy felújított brit épületet is.

A lap azt is tudni véli, hogy Blair 2007 májusában, hatalomra kerülése 10. évfordulóján vonulhat vissza. (A legtöbb politikai elemző a visszavonulási terv bejelentése óta ezt a dátumot nevezte a legvalószínűbbnek.) És nem csak a kerek évforduló miatt, hanem mert a 2007-es távozás legalább kettő, legfeljebb három évet hagy Blair örökösének - minden valószínűség szerint a New Labour és a blairizmus másik alapfilozófusának, Gordon Brown pénzügyminiszternek - a felkészülésre a következő választás előtt.

Ellentmondások

"Blair sokkal közelebb lehet a távozáshoz, mint azt nyilvánosan beismeri" - írja a lap, ami már csak azért is irónikus, mert ugyanebben a cikkben a Mirror többször is Blair szemére veti, hogy nem nyilatkozik távozása várható időpontjáról.


"Lássuk be, ez elefánt a nappaliban"

A dokumentum hitelességét a lap olyan idézetekkel próbálja alátámasztani, hogy Blair stratégái szerint Irakot "be kell venni médiaterveinkbe. Lássuk be, ez [Irak] elefánt a nappaliban".

Hasonlóan magasröptű a Gordon Brownra vonatkozó rész is. Brown Blair egyik legrégebbi szövetségese és már a kormányfő visszavonulási szándékának nyilvánosságra hozatala előtt is egyértelműen Blair kijelölt utódja volt. Az elmúlt években éppen ezért néha-néha, önálló politikai arculata megformálása miatt összekülönbözött főnökével, de minden kritikus helyzetben kiállt mellette.

A lap szerint a dokumentum kockázati tényezőként számol Brownnal, aki, ha túl jól sikerül Blair búcsúkampánya, "idegessé válhat". Ennek ugyan semmi értelme, hiszen a tervezet a lap által idézett céljai szerint pont hogy a blairizmust és a New Labourt kívánja népszerűsíteni, a párt népszerűségének növelése pedig aligha lehet a következő kormányfőjelöltjének ellenére.

Taktikai hibát vétett Blair

Mindazonáltal az tény, hogy Blair a tavalyi választások előtti bejelentését visszavonulási szándékáról minden politikai elemző elhibázott lépésnek tartotta. Blair a szándéka bejelentésével önmagát és pártját is lebénította, a távozás időpontjának lebegtetése pedig csak fokozza a bizonytalanságot.

Ráadásul azt sem egyértelmű, hogy mikor lenne időszerű a távozás. Egy túl korai búcsú esetén utódja túl hamar elkoptathatja magát a kormányzásban, a kései búcsú pedig ronthatja utódja esélyeit saját politikai profiljának felépítésében. Arról nem is beszélve, hogy nyolc év töretlen vezetés után a Munkáspárt fél éve mélyrepülésbe kezdett a közvélemény-kutatások szerint - igaz, a legfrisebb mérések szerint Gordon Brownnal az élén akár már most is 33 százalékot szerezne a választásokon - amivel, a konzervatívok gyengülése esetén, akár meg is ismételhetné a 2001-es választások elsöprő diadalát.