Lóránt, Loránd
-6 °C
1 °C

Tévedésből tartják terroristának a pakisztáni ékszerészt

2003.01.02. 17:28
Tévedésből kerülhetett a körözött terroristák listájára, állítja egy pakisztáni ékszerész. A férfi soha életében nem járt az Egyesült Államokban, csak Nagy-Britanniába akart eljutni. Igaz, oda hamis útlevéllel.
Összetévesztették egy arab terroristával, ezért kerülhetett a fényképe az FBI körözési listájára, állítja egy pakisztáni ékszerész. Mohammad Ashgar szerint a Musztafa Kán Ovaszi néven azonosított, feltételezések szerint négy társával Kanadából az Egyesült Államokba szökött terroristát ábrázoló kép valójában őt ábrázolja - jelentette az AP.

Hamis útlevél

Ashgar elmondása szerint sohasem járt az Egyesült Államokban, Pakisztánt is csak egyszer hagyta el. Akkor az Egyesült Arab Emírségekbe utazott, ahol egy hamisítótól útlevelet és személyi igazolványokat vásárolt, hogy Nagy-Britanniába juthasson. Terve azonban nem sikerült, még a repülőre szállás előtt elfogták, és kitoloncolták az országból.

Kész felelni a kérdésekre

Mint mondta, a hamisító felhasználhatta a fényképét mások, így a terrorizmussal gyanúsított Kán Ovaszi hamis papírjaihoz is. Az FBI egyelőre nem tudta megerősíteni, hogy Asghar azonos a keresett személlyel, ám mint mondták, ki fogják hallgatni. Asghar csak "komplikált helyzete" tisztázását kéri. "Bárkinek kész vagyok felelni, aki ki akar hallgatni, együttműködök" - mondta az ékszerész az AP-nek.

Nem árulja el

Ennek ellenére nem volt hajlandó megnevezni az emírségekbeli hamisítót. "Ne kérdezzenek arról az emberről, nem akarok bajba kerülni" - mondta. Az öt feltételezett terrorista utáni kutatásban az amerikai hatóságok munkáját a kanadai Királyi Lovasrendőrség is segíti. A terroristák feltehetően amerikai területen bujkálnak.