Tekla
12 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

A DaimlerChrysler bejelentette szövetségét a Mitsubishivel

2000.03.27. 17:54
A német-amerikai konszern 2,1 milliárd euróért (2,03 milliárd dollár) veszi meg az eladósodott japán autógyártó 34 százalékát. A DaimlerChrysler ezáltal "meghatározó befolyással" lesz a Mitsubishi Motors-nál születő döntésekre. A megfelelő szándéknyilatkozatokat már alá is írták - jelentették be hétfőn Stuttgartban.
A megállapodás szerint a DaimlerChrysler tőkeemelés révén jut a Mitsubishi 34 százalékához. A forgalom alapján a két cég együtt a világ három vezető autógyártója közé fog tartozni. A DaimlerChrysler és a Mitsubishi 10,8 százalékos részesedéssel rendelkezik a japán piacon. Az ázsiai-csendes óceáni régió más területein 9,4 százalékot érnek el. A német-amerikai konszern a Mitsubishi Motors igazgatóságában a részesedésének megfelelő képviseletet kap. A kinevezendő igazgatósági tagokat a DaimlerChrysler még nem nevezte meg.

A szándéknyilatkozatokat már mindkét cég részéről aláírták

Képviselői révén, illetve a 34 százalék biztosította jogi lehetőségeket kihasználva a DaimlerChrysler meghatározó befolyással bír majd a Mitsubishi vezetőségének döntéseire. A japán cég bejelentette, hogy a holland közös vállalkozását (Nedcar) a jövőben a német-amerikai konszernnel 50-50 százalékban megosztva fogják irányítani. A DaimlerChrysler a Mitsubishivel közösen szándékozik kifejleszteni egy kisautót. A szándéknyilatkozatokat már mindkét cég részéről aláírták, a szerződéseket pedig az elkövetkező hónapok során öntik végleges formájukba.

"A Mitsubishi adósságát nem vesszük át"

A DaimlerChrysler konszern a Mitsubishi Motors adósságaiból nem vállal át semmit - jelentette ki hétfőn reggel Jürgen Schrempp elnök-vezérigazgató. Az ázsiai haszongépjárműpiacon a DaimlerChrysler egy saját 10-12 tonnás teherautóval jelenik majd meg. "A Nissan dízel már nem téma" - jelentette ki Schrempp arra korábbi tervre utalva, hogy részesedést szereznének a Nissanban.

A negyedik legnagyobb japán autógyártóval kötött szövetség a gyakorlatban kiterjed a személygépjárművek és kisteherautók közös formatervezésére, fejlesztésére, gyártására és forgalmazására. Mint azt előre látni lehetett, a magas profitot hozó nehézteherautó üzletágra nem terjed ki az együttműködés. Ezen a téren ugyanis a Mitsubishi a Volvóval közösen fejleszt.

Az autógyárak lehetséges szövetségéről napokkal ezelőtt különböző spekulációk láttak napvilágot. Az együttműködés révén a DaimlerChrysler közelebb kerül ahhoz a céljához, hogy erősítse a forgalmát Ázsiában. A német-amerikai konszern már többször bejelentette, hogy hosszú távon forgalmának negyedét Ázsiában szeretné elérni. Tavaly a DaimlerChrysler ettől még messze állt, összbevételéből (145 milliárd dollár) alig 3,2 százalékot képviselt a legnagyobb kontinens.