Natália
1 °C
7 °C

Rács mögött marad Mitterrand fia

2000.12.27. 15:41
A francia elnök fia, Jean-Christophe Mitterrand börtönben marad mindaddig, míg az afrikai illegális fegyvereladási ügyében be nem fejeződnek a vizsgálatok - döntött egy francia bíróság szerdán. A francia elnök fiát múlt héten, csütörtökön vették őrizetbe. Az illegális fegyverkereskedelemről szóló hírek már 1997 óta keringenek.

A nyomozás érdekében Jean-Christophe Mitterrand mindaddig börtönben marad, míg a vizsgálatok véget nem érnek - döntött szerdán egy francia bíróság. Jean-Christophe-t december 22-én, csütörtökön vette őrizetbe a francia rendőrség, Paul-Loup Sulitzerrel együtt, aki sikeres író és üzletember. A vád: befolyását felhasználva közvetített Pierre Falcone fegyverkereskedő és afrikai államfők között fegyvereladási ügyletekben. Szolgálataiért 1,8 millió francia frankot kapott.

Az ifjabb Mitterrand kiválóan ismeri az afrikai politikai helyzetet, 1986-1992 között apja tanácsadója volt e témában. Ügyvédje szerint Jean-Christophe valóban kapott 1,8 millió frankot Falcone Brenco International nevű cégétől, ám a kifizetéshez semmi illegális ügylet nem fűzödik.

Több politikus érintett

Francois Mitterand
Fia börtönben marad
Az ügy ez év december 1-jén kezdődött, mikor az ifjabb Mitterandnál házkutatást tartottak, s ugyanezen a napon átvizsgálták Jacques Attali, a volt elnök tanácsadójának, a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egykori igazgatójának lakását és irodáját is. Jean-Charles Marchiani, a Tömörülés Franciaországért (RPF) párt európai parlamenti képviselője, akit akkor szintén meghallgattak, annyit árult el a nyomozóknak, hogy a fegyvereladási ügylet ,,elsősorban a hadseregre és a biztonsági szolgálatra tartozik".

Az árulkodó számítógéplemez

Egy 1997-ben megjelent francia könyvben a korrupcióról és az illegális fegyverkereskedelemről írtak, de akkor csupán volt minisztereket vádoltak, a Mitterand név nem szerepelt.

A Le Monde írása szerint Mitterrand neve megjelent egy Brenco International-hoz tartozó számítógéplemezen. A számítógéplemez az 1997 és 1998 közötti, Mitterrand svájci bankszámlájára történő kifizetéseket tartalmazza. Elemzők szerint Mitterrand az afrikai kapcsolatait kihasználva mutatta be Falconet az angolai kormánynak, befolyását kihasználva pedig bankkölcsönhöz is hozzásegítette a fegyvert vásárolni kívánó angolai kormányt. Pierre Falconét már december 1-jén őrizetbe vették.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?