Szilárda
-4 °C
2 °C

Fegyverkereskedelemmel gyanúsítják Mitterand fiát

2000.12.22. 11:14
Illegális afrikai fegyverkereskedelem gyanúja miatt hívták be a rendőrségre Jean-Christophe Mitterand-ot, a volt francia elnök, Francois Mitterand fiát. A francia közvélemény már 1997 óta tud az illegális üzletekről, akkor azonban az ifjú Mitterand-ot nem hozták kapcsolatba az esetekkel.

A volt francia elnök, Francois Mitterand fiát, Jean-Christophe-t csütörtökön hivatalos rendőri megfigyelés alá helyezték és beidézték a rendőrségre egy angolai illegális fegyvereladási ügy kapcsán. Csütörtökön szintén letartóztatták, Paul-Loup Sulitzer sikeres írót és üzletembert is. A kettejüket érintő vád: afrikai államfőknek fegyvert közvetítettek, és Pierre Falcone fegyverkereskedőt bízták meg a fegyverek eladásával, szállításával, a közvetítésért pedig többszáz millió frankot kaptak. A fiatal Mitterand kiválóan ismeri az afrikai politikai helyzetet, 1986 és 1992 között apja tanácsadója volt e témában.

Több politikus érintett

Francois Mitterand
Fiát illegális afrikai fegyverkereskedelem gyanúja miatt hívták be a rendőrségre
Az ügy már december 1-jén debütált, mikor az ifjabb Mitterandnál házkutatást tartottak, s ugyanezen a napon átvizsgálták Jacques Attali, a volt elnök tanácsadójának, a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egykori igazgatójának lakását és irodáját is. Jean-Charles Marchiani, a Tömörülés Franciaországért (RPF) párt európai parlamenti képviselője, akit akkor szintén meghallgattak, annyit árult el a nyomozóknak, hogy a fegyvereladási ügylet ,,elsősorban a hadseregre és a biztonsági szolgálatra tartozik".

Az ügyről először 1997-ben beszéltek

Egy 1997-ben megjelent francia könyvben a korrupció és illegális fegyverkereskedelem vádja megjelenik, de akkor csupán volt minisztereket neveznek meg, Mitterand neve nem szerepel. Az ügylettel kapcsolatba hozható személyek nevét tartalmazó kazettát a közelmúltban találták meg a nyomozók. A francia politikai és közélet számos képviselőjén kívül egy Arcadi Gaydamak nevű milliárdos vállalkozó is feltűnt a listán.

Az orosz születésű, de négy - izraeli, francia, angolai és kanadai - állampolgársággal is felszerelt férfi ellen nemzetközi körözési parancsot adtak ki. Gaydamak számos angolai ügyletben volt partnere Pierre Falcone-nak, aki az ifjabb Mitterrand-t kiterjedt afrikai kapcsolatai miatt vonta be állítólag az üzletbe. Pierre Falcone igazgatót december 1-jén már rács mögé helyezték.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!