Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Durva vádaskodások az MKP-kongresszuson

2007.03.31. 12:35
Feszült hangulatban tartja tisztújító közgyűlését Révkomáromban a Magyar Koalíció Pártja. A szlovákiai magyar párt több mint háromszáz küldöttje módosítja a szervezet alapszabályát és megválasztja a párt új elnökét. Az újraválasztásáért küzdő Bugár Béla kemény hangú beszédben kelt ki – bár nevek említése nélkül – kihívója, Csáky Pál és támogatói ellen.

Ha a Magyar Koalícó Pártján (MKP) belül az akadékoskodók, a rágalmazók és az együttműködésre képtelen erők nem szorulnak háttérbe, akkor ezek akár a pártot is magukkal ránthatják, mondta elnöki beszédében szombaton a párt révkomáromi tisztújító közgyűlésén Bugár Béla elnök, aki – ugyan nevek említése nélkül – ellenjelöltjét, Csáky Pál alelnököt és az állítólag Csákyt támogató Duray Miklóst bírálta.

Bugárnak – aki kezdetektől vezeti az 1998-ban bekövetkezett pártfúzió, az Együttélés Politikai Mozgalom, a Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom és a Magyar Polgári Párt egyesülése nyomán létrejött Magyar Koalíció Pártját – ezúttal a pártválasztáson ellenjelölttel, Csáky Pál alelnökkel kell megküzdeni a pártelnöki posztért.

Nyolc év után ellenzékben

A tavalyi választások nyomán – nyolc évnyi kormánypozició után – ellenzékbe szorult szlovákiai magyar párt két elnökjelöltje között a tisztújítást megelőző héten meglehetősen eldurvult a vita. Csáky szerint Bugárt megengedhetetlen módon a háttérből egy gazdasági lobbi irányítja. Bugár ezt a szombaton délelőtt elhangzott beszédében is tagadta és határozottan visszautasította.

Csáky szerint a pártnak nincs az új, ellenzéki szerepkörhöz igazított programja, s ha a továbbiakban sem lesz, az akár végzetes is lehet, hiszen az előző választáson az MKP ugyan közel tizenkét százalékos támogatottságot könyvelhetett el, de abszolút számokban ötvenezer szavazót veszített, ugyanannyit, mint amennyivel az utolsó népszámlálási ciklusban csökkent a szlovákiai magyarok lélekszáma. Az átlátható politizálást és új programot is sürgető Csáky véleménye ellenében Bugár a közgyűlésen elhangzott beszédében kijelentette: "A mai nap azonban nem a programalkotás ideje."

Valószínű, hogy a zárt ajtók mögött, a sajtó kizárása mellett zajló - egyelőre az alapszabály módosításával foglalkozó - tanácskozáson a programalkotás kérdésében éleződik ki a vita. Az elnökválasztást megelőző, ennél is nagyobb szócsata csak valamikor a délután második felében várható, s akár késő éjszakáig is elhúzódhat. Egyelőre nem mérhető fel, vajon Bugár és Csáky közül melyik az esélyesebb.

A közgyűlés kezdetén a küldöttek egyperces néma felállással emlékeztek meg a mártírhalált halt felvidéki magyar politikus, Esterházy János halálának ötvenedik évfordulójáról. A háromszáz küldött tisztelgett a felvidéki születésű, múlt héten elhunyt Kaszás Attila emléke előtt is.