Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Dzurinda: Ne lépjenek ki a magyarok a koalícióból!

2001.07.10. 17:52
Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök hétfőn este hosszasan győzködte Bugár Bélát, a Magyar Koalíció Pártjának elnökét, hogy az MKP ne lépjen ki a koalícióból. Dzurinda véleménye szerint a közigazgatási reform parlamenti elfogadása nem ad okot ilyen komoly lépésre.
Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök "egyetlen olyan igaz érvet sem ismer", amely amellett szólna, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kilépjen a kormányból. Dzurinda hétfőn este találkozott Bugár Bélával, az MKP elnökével, a parlament alelnökével. A miniszterelnök szerint "hosszú, barátságos és tartalmas" beszélgetés során Dzurinda arról győzködte Bugárt, hogy az MKP-nak nincs oka elhagynia a kormányt.

Dzurinda a következő kormánykoalícióba is bevonná az MKP-t

"Nagyon szeretném, hogy együtt folytassuk a koalíciós együttműködést" - fogalmazott a miniszterelnök, aki nem tagadta: vágya szerint az általa vezett kormánykoalíció a jövő ősszel esedékes választások után, a következő kormány alapjait is képezhetné. Dzurinda tucatnyi okát látja annak, hogy a magyarok a kormányban maradjanak. Ezt mindenekelőtt az ország integrációs törekvéseivel kapcsolatos azonosságok indokolják. A miniszterelnök nem tagadta: Bugár megkapta tőle a "kijáró bókokat" annak érdekében, hogy az MKP ne távozzon a kormányából.

Ismeretes, hogy a magyar párt a közigazgatási reform előkészítése során megélt csalódásai miatt immár régen fenyegetődzik a kilépéssel. Miután azonban szerdán a szlovák kormánypártok többsége, így a Dzurinda vezette erő is összefogott az ellenzékkel és a szlovákiai magyarokat példátlanul kedvezőtlen pozícióba kényszerítő közigazgatási törvényeket szentesítettek, Bugár Béla minden korábbinál határozottabban vetítette előre, hogy augusztusban az MKP országos tanácsától felhatalmazást kap a kilépésre.

Hátrányos a magyarokra nézve a közigazgatási reform

A magyarok részéről csak igen nehezen elfogadhatónak minősülő tizenkét megyés megoldással szemben a szlovák törvényhozás a nyolcmegyés modellt fogadta el, egyszersmind elvetette a szlovákiai magyarok érdemi többségét megőrizni hivatott Duna-menti megyét és jogszabály által tette lehetetlenné, hogy Szlovákiában akár egyetlen megyei közgyűlés is magyar nemzetiségű elnököt válasszon.

Bugár Béla kijelentette, azt hitte, hogy a kormányfő az MKP kilépéséről akar vele beszélni. Ezzel szemben kiderült, Dzurinda az MKP maradását szorgalmazza és abban a kérdésben szeretett volna egyeztetni, vajon hogyan tudnának majd együttműködni a magyar párttal a megyei közgyűlések felállásához szükséges választások során. "Közöltem, tárgyalni mindenről lehet, de csakis az MKP országos tanácsának augusztusi ülése után, a testülettől kapott felhatalmazások nyomán" - jelentette ki az MKP elnöke. Bugár Béla elismerte: nehezményezi, hogy a miniszterelnök nyilvánosságra hozta a hétfői megbeszélésük tényét, "ráadásul a partner tudta nélkül".