Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A szerb hadsereg bújtatta Mladicsot

2006.02.02. 13:29
Bebizonyosodott, hogy a hadsereg nyugalmazott tisztjei segítették bujkálásában Ratko Mladicsot, egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot. A háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő Mladics tartózkodási helye azonban még mindig ismeretlen.

A Szerbia-Montenegróban végzett hivatalos vizsgálat bizonyította azokat a feltevéseket, melyek szerint Ratko Mladics nem jószerencséjének köszönheti szabadságát. Bujkálásában a hadsereg nyugalmazott tisztjei segítették, írja a BBC. Ez az első alkalom, hogy az ország védelméért felelős vezetők elismerték, a hadsereg támogatta a tábornokot.

A Legfelsőbb Védelmi Tanács nyilatkozatot adott ki, amelyben elismerte, hogy a Mladicsot 2002-ig katonai táborokban őrizték, azóta pedig a hadsereg nyugalmazott tisztjei segítették őt. A tisztek neve a közleményben nem szerepelt, csak letartóztatásukra szólított fel.

A Nemzetközi Törvényszék kételyeit csak tovább fokozta a nyilatkozat kiadása. Az ügyészek ugyanis nem hiszik el, hogy Mladics még mindig ismeretlen helyen bujkál, ahogy azt sem, hogy a szerb hadsereg nem védelmezi őt továbbra is.

A háborús bűnös Mladicsot egész Európában körözik, a vád ellene tömeggyilkosság. A háború alatt ő volt a boszniai szerb hadsereg főparancsnoka. Körözést azért adtak ki ellene, mert részt vett Szarajevó ostromában, és majdnem 8000 embert gyilkolt meg a srebrenicai vérengzésben 1995-ben.