Benedek
-4 °C
5 °C

Belgrád tényleg kapcsolatban állt Mladiccsal

2006.08.04. 17:04
Beigazolódott a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyészének állítása, miszerint a szerb kormány kapcsolatban állt a volt boszniai hadseregparancsnokkal. A név nélkül nyilatkozó titkosszolgálati forrás elmondta, hogy a kapcsolat akkor szakadt meg, mikor zátonyra futottak a tárgyalások arról, hogy Mladic önként megjelenik az NT előtt.

Szerb titkosszolgálati forrásból megerősítették egy szerb lap pénteki jelentése szerint azt, amit a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) főügyésze eddig is állított, nevezetesen, hogy a belgrádi kormány egészen tavaly év végéig kapcsolatban állt Ratko Mladic népirtással vádolt volt boszniai hadseregparancsnokkal.

"Miután zátonyra futottak a tárgyalások arról, hogy Mladic önként megjelenik az NT előtt, és a tábornok megértette, hogy megváltozott a hatóságok vele szembeni hozzáállása, nyomtalan eltűnt" - idézte a Vecernje Novosti című belgrádi bulvárlap a szerb titkosszolgálat egyik tagját.

A névtelenséget kérő nyilatkozó elmondta, Carla Del Pontének, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló NT főügyészének volt egy informátora a szerb hírszerzésen belül. "Amint a köztünk lévő tégla új részleteket közölt Del Pontéval a Mladic utáni kutatásról, az ügyész rögtön világgá kürtölte Mladic rejtekhelyeit" - mondta a forrás. Megjegyezte azt is, hogy az extábornoknak is megvoltak a maga információforrásai a szerb szolgálatokon belül.

Szerb hivatalos helyek éveken át azt szajkózták, hogy nincs a birtokukban semmilyen adat Ratko Mladic rejtekhelyeiről. Belgrádban csak néhány hónapja ismerték el hivatalosan, hogy egészen az idei év elejéig ismert volt előttük a körözött extábornok holléte.

A Vecernje Novosti azt is megszellőztette, hogy 2005 májusában a mostani szerb kormány egyik minisztere személyesen kereste föl Mladicot, és átadott neki egy csomag orvosságot. Széles körben tudott dolog, hogy Zoran Stankovic védelmi miniszter az egyetlen a jelenlegi szerb kormány tagjai közül, akit hosszú éveken át barátság fűzött Mladichoz.