Emőke
-4 °C
9 °C

Elfogták Ratko Mladicot?

2005.12.13. 09:19
Belgrádi lapértesülés szerint a szerb hatóságok megtalálták a srebrenicai népirtás főbűnösének tartott Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai vezető rejtekhelyét, és a tábornok még az idén a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) börtönében lesz.
A legolvasottabb szerbiai napilap, a Vecernje Novosti azt írja kedden a szerb kormányból származó "jól értesült forrásokra" hivatkozva, hogy megtalálták Mladic rejtekhelyét, és napok kérdése kiadatása Hágának. A tábornokot nem fogják el a december 15-i határidőig - Carla Del Ponte hágai főügyész aznap tesz jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt Belgrád együttműködési készségéről -, de Mladic még az idén a scheveningeni börtönben lesz. A Novosti úgy fogalmaz, hogy Ante Gotovina horvát feltételezett háborús bűnös elfogása és a Mladic-dosszié hiányzó oldalainak átadása Hágának csak "elöljárója" volt annak, ami az elkövetkező napokban történni fog.

A lap szerint Aleksandar Simic miniszterelnöki tanácsadó sem rejti véka alá reményét, hogy hamarosan megoldódik Szerbia-Montenegró "legnagyobb problémája a világhoz fűződő viszonyában". Simic közli a lappal, hogy a külföldi szakszolgálatokkal való együttműködés révén folytatódni fog az együttműködés Hágával is. Szerinte az országgal szemben nem foganatosítanak szankciókat, amennyiben Mladicot december 15-ig nem veszik őrizetbe. Sokat sejtetően emlékeztetett arra, hogy Carla Del Ponte még októberben - két hónappal Gotovina elfogása előtt - kedvezően értékelte Horvátország és Hága együttműködését. Ugyanennek a lapnak nyilatkozik a hágai ügyek legjobb belgrádi ismerője, Jovan Simic elnöki tanácsadó, aki azt állítja, hogy a szerb kormány immár komolyan Mladic felkutatásának szentelte magát, de Szerbia nem tudja elfogni a tábornokot a térségbeli szakszolgálatok segítsége nélkül.

A Mladic hollétével és felkutatásával kapcsolatos lapértesüléseket érdemes mindig némi fenntartással kezelni. A szarajevói és belgrádi sajtóban időről időre felbukkannak hasonló, mindig névtelen forrásokra hivatkozó hírek Mladic, illetve "bűntársa", Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök várható elfogásáról. Legutóbb július elején, a srebrenicai népirtás tízéves évfordulójának közeledtével tobzódtak hasonló szenzációs hírek a térségbeli újságokban.