Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Titokban tárgyal Mladiccsal a szerb kormány

2004.07.21. 13:44
Anyagi segítséget nyújtana a hágai Nemzetközi törvényszék előtti védekezéshez Mladics családjának a szerb kormány, ha a népirtással vádolt boszniai szerb vezér önként feladja magát. A belgrádi vezetők hivatalosan tagadják a tárgyalásokat, név nélkül azonban részletekről is beszámoltak. A tábornok nem akarja megadni magát.
Titkos tárgyalásokat folytatnak a belgrádi hatóságok Ratko Mladiccsal - erősítették meg a belgrádi Blic című napilapnak szerb kormányzati források. A Time magazin pár napja számolt be arról, hogy a szerb vezetés önkéntes feladásra próbálja rávenni a boszniai háború egyik, emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt főbűnösét.

Inkább bujkálna

Mladics a szakadár boszniai szerbek hadseregének volt a parancsnoka, utasítására hajtották végre a katonák a közel nyolcezer halálos áldozatot követelő srebrenicai vérengzést.

"A szerb kormány Mladics barátain és rokonain keresztül megpróbálja rábírni a tábornokot az önkéntes feladásra, cserébe ezért pénzügyi segítséget ajánl családjának a hágai Nemzetközi Törvényszék előtti védekezéshez" - közölte a belgrádi lappal a névtelenül nyilatkozó kormányilletékes. A tárgyalások azonban könnyen kudarcba fulladhatnak, Mladicsnak az illetékes szerint esze ágában sincs feladnia magát.

Komoly a tét

Dejan Anastasijevics, a Timeban megjelent cikk szerzője egy "nagyon magas beosztású" szerb kormányilletékestől szerezte be az információkat - írja a Blic. A Vreme című, a Balkán talán legszínvonalasabb politikai hetilapjánál dolgozó Anastasijevics úgy tudja, hogy amennyiben Mladics néhány hónapon belül nem lesz Hágában, az ország sokkal nagyobb bajba kerül, mint amilyenről a nyilvánosság előtt beszélnek a politikai vezetők.

Az újságíró szerint nem csupán az a tét, hogy Szerbia-Montenegrót felveszik-e a NATO békepartnerségi programjába vagy az EU-ba, hanem - mint mondja - ennél sokkal többről van szó.

A belgrádi sajtónak nyilatkozó politikai vezetők nem tudnak róla, hogy közvetlenül vagy közvetve bárki is tárgyalna Mladiccsal. A washingtoni látogatáson tartózkodó új szerb elnök, Boris Tadics ugyanakkor úgy nyilatkozott a CNN hírtelevíziónak, hogy a hatóságok fényt derítenek a népirtással vádolt tábornok hollétére, elfogják őt és kiadják Hágának.

Ebben az esetben az Egyesült Államok hozzájárulhat ahhoz, hogy egyes hágai vádlottak - beleértve a koszovói háborús bűntettekkel vádolt négy tábornokot - felett szerbiai bíróságok ítélkezzenek - mondta el Pierre-Richard Prosper, a háborús bűntényekkel foglalkozó washingtoni megbízott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!