Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Oroszországba szökhet Ratko Mladics

2005.06.13. 15:22
Álnéven szökhet Oroszországba Ratko Mladics. A boszniai szerbek a srebrenicai népirtást elrendelő tábornoka évek óta Szerbiában bujkál. A srebrenicai mészárlásokról készült videót nyilvánosságra hozo Natasa Kandics civil jogvédő szerint Mladicsot a szerb kormány segíti.

Tárgyalásokat folytatnak a Szerbiában bujkáló Ratko Mladiccsal a szerb hatóságok, állítja egy jogvédő szervezet képviselője. A boszniai szerbek népirtással és egyéb emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt egykori parancsnokának a búvóhelyére szerb sajtójelentések szerint a múlt héten bukkantak rá.

Oroszországba is mehetne

A múlt héten a Danas című lapnak a neve elhallgatását kérve nyilatkozó kormánytisztviselő tagadta, hogy tárgyalásokat folytatnak Mladiccsal. Mi több, a tisztviselő még Mladics búvóhelyét sem akarta megnevezni, hogy ne kockáztassa a rendőrségi akciót, ami véleménye szerint még így is tűzharcba torkolhat.

Natasa Kandics, a Humaintárius Jogi Alap (FHP) civil szervezet igazgatója azonban úgy tudja, hogy a szerb kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat a boszniai tábornokkal arról, hogy hogyan szökhetne meg az országból. "A kormány ezt cáfolhatja, amennyit akarja, mondhatja, hogy semmi sem történik, de olyan információim vannak, hogy zajlanak a tárgyalások, amelyek kimenetele az lehet, hogy Mladics nem feladja magát, hanem távozik Oroszországba, vagy megváltoztatja személyazonosságát" - nyilatkozta a B92 belgrádi független rádióadónak.

Öt éve elkaphatták volna

A szerb médiában a kormány tagadása ellenére napok óta folyamatosan a kormány és Mladics tárgyalásairól cikkeznek. Az egyeztetések azután kezdődtek, hogy Kandics május 23-án továbbította a Jugoszlávia területén elkövetett bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlásról készült videófelvételeket.

A felvételeken látható, ahogy a szerbiai (!) szerb biztonsági erők egyik különleges alakulatának fegyveresei hat fiatal muzulmánt végeznek ki.

Kandics Mladics bujkálásának körülményeiről is beszámolt a B92-nek. Tudomása szerint a tábornokot két biztonsági gyűrű vigyázza, egyiket a szerb titkosszolgálat, a másikat Mladics saját testőrsége adja. Mladics Kandics szerint bújkálása alatt szabadon bejárhatott Oroszországba is.

Kandics értesüléseit alátámaszthatja Goran Petrovics, a szerb titkosszolgálat egykori főnökének nyilatkozata is. Petrovics a boszniai szerb állami tévének elmondta, hogy titkosszolgálata 2000-ben a szerbiai Valjevóban rátalált Mladicsra, akinek az elfogását (a kiadatáspárti) Djindjics kormányfő és (a hágai együttműködést a végsőkig ellenző) Kostunica elnök vitája akadályozta meg.