Becserkészték Mladics rejtekhelyét

2008.08.31. 11:55
Kockázatos lenne Ratko Mladics letartóztatása, így bár a hatóságok tudják hol tartózkodik, egyelőre azt szeretnék, ha a háborús bűnökkel vádolt tábornok önként feladná magát, állítják egyes szerb lapok belügyi forrásokra hivatkozva.

A szerb hatóságok már tudják, hol rejtőzködik a hágai Nemzetközi Bíróság által kőrözött Ratko Mladics, állítja titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva a Glasz Javnoszti. A belgrádi n napilap forrása szerint Dragan Sutanovac védelmi miniszter a vádlottat ezért szólította fel az önkéntes feladásra, mert már a nyomában vannak, a letartóztatási akció azonban igen kockázatos lenne. Az értesülést e médiumon kívül más forrás nem erősítette meg.

A belgrádi lap szerint csak a kedvező pillanatra várnak, hogy akcióba lépjenek (abban az esetben, ha Mladics nem adja fel magát). Ezért halasztották el a parlament ülését is. De szeptember 2-án folytatódik a szkupstinai ülés, ezért sürget az idő.

A Banja Luka-i Glasz Szrpszke közben olyan információk birtokába jutott, hogy állítólag közvetett tárgyalások zajlottak Mladics és a hatóságok között a feladás feltételeiről, ám ezek a tárgyalások nem járta sikerrel, s végül Mladics azt üzente a közvetítő által, hogy "gyertek, fogjatok el". Ez a boszniai szerb lap szintén szerb belügyi forrásokra hivatkozik.

A rendőrség különleges alakulatai közben folytatják a kutatást. A minap a dél-szerbiai Jasztrebac hegység egy részét fésülték át, a Krusevactól Nis és Prokuplje felé eső területeket. Ugyanakkor belgrádi helyszíneken is megjelentek a különleges rendőralakulatok tagjai. Több katonai és polgári létesítményt is átvizsgáltak szerte Szerbiában.

Mindenesetre a minap maga Vladimir Vukcsevics, a háborús bűncselekmények ügyében illetékes szerbiai ügyész jelentette ki, hogy várhatólag hamarosan letartóztatják a boszniai szerb hadsereg volt parancsnokát. Szerinte a körözött valószínűleg Szerbiában rejtőzködik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét