A hónap végéig elfoghatják Mladićot

2006.02.09. 06:27
Úgy tűnik, Szerbia vezetői immár komoly erőfeszítéseket tesznek a háborús bűnös Ratko Mladić elfogására. A szerb kormány illetékesei február 21-ét emlegetik Mladić kiadatásának napjaként, és a boszniai tábornokkal szimpatizáló Koštunica államfő is leváltotta a háborús bűntények felderítésével foglalkozó belügyi főosztály éléről januárban kinevezett, Mladić cinkosának számító káderét. Belgrádban őrizetbe vették Mladic egyik segítőjét .

Február 21-ig kiadják a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT) Ratko Mladićot, ígérte meg a belgrádi Blic című bulvárlap értesülései szerint a szerb vezetők Carla del Ponte hágai főügyésznek. A lap értesülései szerint a hétfőn Szerbiába érkezett del Pontét több kormánytisztviselő is arról tájékoztatta, hogy a hatóságok "nagyon közel járnak a Mladić-eset megoldásához".

Komolyan vették

A lap törvényszéki forrásokra hivatkozó írása szerint "del Ponte most először hitte el, hogy a szerb vezetők tisztában vannak vele: ha el akarják kerülni a szankciókat, Mladićot ki kell adniuk". Az Európai Unió bővítési biztosa, Oli Rehn február 16-án tesz jelentést a társulási szerződés aláírására készülő Szerbiáról. A Blic értesülései szerint a szerb vezetők "többé em azt nézik, hogyan kerüljék meg a problémát, hanem azt, hogy miként oldják meg".

Koštunica is ráállt

A Danas című belgrádi napilap úgy tudja, Vojislav Koštunica miniszterelnök a főügyész kérésére beleegyezett abba, hogy leváltja a háborús bűntények felderítésével foglalkozó belügyminisztériumi foosztály élére nemrégiben kinevezett Slobodan Borisavljevićet. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a főrendőr megakadályozhatja a hágai szökevények felkutatását.

Őrizetbe vették egyik segítőjét
Belgrádban Őrizetbe vett a szerb rendőrség egy volt boszniai szerb tisztet, aki közel áll Ratko Mladichoz - közölték a nyomozáshoz közel álló forrásból. Mint a neve elhallgatását kérő tisztségviselő szerdán elmondta, a szerb rendőrség két nappal korábban fogta el Sasa Badnjart, akit azzal gyanúsítanak, hogy segített Mladicnak rejtőzködni, kibújni a felelősségre vonás alól.

Sasa Badnjar őrizetbe vételével a szerb rendőrség két héten belül Mladicnak már a második segítőjét fogta el. Január végén Jovo Djogót, a boszniai szerb fegyveres erők volt ezredesét, Mladic testőrségének egykori parancsnokát tartóztatták le Belgrádban.

Borisavljević január közepén került a belügyi főosztály élére, amit megrökönyödéssel fogadott a belgrádi sajtó, mivel a főrendőr a miloševići rezsimben is előkelő tisztségeket viselt. Tudott a rendőrség által akkoriban elkövetett egyik legborzalmasabb háborús bűntényről is, arról, hogy hűtőkocsikkal szállították át Koszovóból Szerbia középső részére a kivégzett albán civilek holttestét.

A Danas másik értesülése szerint a hágai főügyész és Koštunica abban is megállapodott, hogy szerbiai és hágai hírszerzőkből közös csoport alakult Mladić felkutatására. Az akciócsoport tevékenységét Vladimir Vukčević, a feltételezett háborús bűnösök felett ítélkező belgrádi különbíróság főügyésze hangolja össze.

Koštunica környezetében többen is Mladić támogatói közé tartoztak. Legutóbb a katonai titkosszolgálat egykori főnöke, a Koštunica káderének számító Aco Tomić keveredett gyanúba, hogy évekig fedezte a szökésben lévő tábornokot.

Az Európai Unió Horvátország esetében már sikerrel alkalmazta a társulási/csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatos zsarolást. Horvátországgal tavaly márciusban megszakította a tárgyalásokat, mivel az nem volt hajlandó együttműködni Ante Gotovina elfogásában. Aztán, amikor Horvátországgal mégis megkezdődhettek a tárgyalások, hirtelen Ante Gotovina is megkerült.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás