Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szerbia halogatná Mladic kiadását

2006.03.23. 11:34
A Ratko Mladic kiadatására szabott, az eredetihez képest egy hónappal már meghosszabbított ultimátum további meghosszabbítását kéri az Európai Uniótól a szerb vezetés. Az EU első reakciói Tadic szerb elnök szerint kedvezőtlenek voltak, így már a "legrosszabbra" kezdte el felkészíteni országa polgárait.

Haladékot kért Ratko Mladic, a boszniai háború egyik főbűnösének kiadatására Boris Tadic szerb elnök. Az Európai Unió eredetileg április 5-ig adott haladékot a szerb vezetőknek a tíz éve körözött boszniai szerb tábornok kiadatására. Ha Szerbia addig nem adja ki a területén bujkáló, a legfelsőbb vezetés egyes tagjainak - Vojislav Kostunica nacionalista miniszterelnök körének - támogatását is élvező Mladicot, az EU felfüggeszti a társulási és stabilitási szerződés aláírását célzó tárgyalásokat.

Tadic kérése nem aratott tetszést az EU-s tisztviselők körében. Szerda késő esti tévéinterjújában már "a legrosszabbra" készítette fel az ország polgárait. Mint mondta, Vojislav Kostunica Miniszterelnökkel és Vuk Draskovic külügyminiszterrel "diplomáciai offenzívát indított, de "az első reagálások kedvezőtlenek" voltak.

Tadic szerint Szerbiának teljesítenie kell a hágai Nemzetközi Törvényszékkel szembeni követeléseit, még akkor is, ha az NT "kétségtelenül elvesztette tekintélyét" a közelmúltban történt esetek miatt. Tadic azok közé tartozik, akik az NT-t teszik felelőssé Slobodan Milosevic haláláért.

Tadic azt is az NT szemére vetette, hogy a bíróság engedélyezte a háborús bűnökkel vádolt, szabadlábon védekező Ramus Haradinaj volt koszovói kormányfő nyilvános szerepvállalását. De Hágát tette felelőssé a Milosevic-perben tanúként meghallgatott, börtöncellájában öngyilkosságot elkövető Milan Babic, a horvátországi lázadó szerbek egykori vezérének haláláért is.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft