Valér
4 °C
8 °C

Nem adnak áramot Moldovának a szakadárok

2005.11.09. 19:21
Áramhiány alakult ki Moldovában, miután az ország legnagyobb erőműje beszüntette az áramellátást. A szakadárok területén lévő, orosz kézbe került cég áremelést akart, a szakadárok privatizációját el nem ismerő hatóságok elutasították az ajánlatot.

Megszüntették Moldova árammal való ellátását szerdán az ország keleti részét uralmuk alatt tartó szeparatisták. Az Oroszországhoz húzó szakadár Dnyeszter-menti Köztársaság hatóságai az Egyesített Energiarendszer nevű orosz cégnek adták el az ellenőrzésük alatt álló területen lévő Cuciurgan ermőművet.

A Cuciurgan fedezi Moldova áramszükségletének ötvennégy százalékát. A helyi sajtó értesülései szerint az orosz tulajdonos áremeléssel próbálkozott, amit a moldáv hatóságok elutasítottak.

Moldova ugyanis semmisnek tekinti a szakadárok és a cég között létrejött üzletet, ahogy az összes többi Dnyeszter-menti privatizációt is.

A moldovai áramszolgáltató, a spanyol Union Fenosa szerint a kormány megpróbál áramot vásárolni a környező országokból, hogy elkerülhesse a súlyos áramszüneteket. Tárgyalások folynak Romániával és Ukrajnával - mondta a vállalat szóvivője.

Moldovában a márciusi választásokon a kommunisták megőrizték hatalmukat. A pártot korábban oroszbarátsággal vádolták, de a választásokon az ellenzékhez hasonlóan ők is oroszellenes jelszavakkal indultak.