Szilárda
-4 °C
3 °C

Békésen egyesülhet Moldova

2008.03.11. 12:52
Ha garantáltnak érzi Moldova semlegességét, Oroszország beleegyezhet az ország újraegyesítésébe. Moldovából a függetlenedéskor szakadt ki egy, Moszkva támogatását élvező terület, ezt most autonóm köztársaságként integrálhatnák az országba. Cserébe a moldávok nem csatlakoznak majd a NATO-hoz.

Moldova és Oroszország közösen akarja bizonyítani, hogy a szeparatizmus problémájára van a koszovóitól eltérő megoldás is, jelentette ki a Kommerszantnak adott nyilatkozatában Vladimir Voronin moldáv elnök. Moldovából az ország függetlenségének 1991-es kikiáltásakor vált le a hivatalosan csak Moszkva által elismert Dnyeszter-menti Köztársaság.

Az orosz támogatást élvező szakadárok eddig nem igazán hajlottak a megállapodásra, de Voronin szerint az elmúlt hónapokban haladás történt, részben annak köszönhetően, hogy Moldova rendezte a Dnyeszteren túli cégek jogi helyzetét, illetve közös határellenőrzést vezettek be az ukrán határon.

Voronin elképzelései szerint a Dnyeszter-menti területek autonóm köztársasági státuszt kaphatnának, cserébe képviselőik részt vennének a moldáv parlament munkájában is.

A rendezés a Dnyeszteren túli terület státusának alapelveiről 2005-ben elfogadott törvény alapján valósulhat meg. Ennek alapján már elkészült a konkrét jogszabály, jogokról, kötelességekről, kormányzati formáról, stb. Ezt követően ki lehet dolgozni a megvalósítás garanciáinak mechanizmusát, valamint a menetrendet.

Mindehhez szükséges még egy dokumentum, amelyben a rendezési folyamat résztvevői - Moldova, Oroszország, Ukrajna, az Egyesült Államok, az EU és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) - garantálják Moldova semlegességét, s ez kidolgozás alatt áll - mondta. Voronin szerint ez nem lehet akadály az ország további európai integrációjának útjában, hiszen az uniós tagsággal nem jár kötelezően együtt a NATO-tagság.

Voronin szerintamennyiben ez a rendezési elképzelés valósul meg, Chisinau átvállalja a Dnyeszteren túli területnek a Gazprommal szemben fennálló másfél milliárd dolláros adósságát. Nyilvánvaló ugyan, hogy a fogyasztók fizettek a gázért, csak a pénz nem jutott el a Gazpromhoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!