Meghalt a Mumbaiban meggyilkolt rabbi gyereke

2008.12.30. 14:11
November 26-án a mumbai terrortámadásokban halt meg Gavriel Holtzberg rabbi és felesége, kétéves gyereküket, Mosét az indiai nevelőnő mentette meg. Mose négyéves bátyja Dov kedden vesztette életét egy ritka genetikai betegségben. Az indiai nevelőnő Mose mellett marad, amíg a gyereknek szüksége van rá.

Kedden hajnalban meghalt a Mumbaiban meggyilkolt Gavriel Holtzberg rabbi és felesége, Rivka négyéves kisfia egy jeruzsálemi kórházban, a gyerek súlyos genetikai betegségben szenvedett, írja a Ynet.

Holtzberg meggyilkolt feleségének apja hanuka gyertyát gyújt Mumbaiban

A november 26-i merényletsorozatban támadás érte a Chabad zsidó kulturális központ épületét is, a terroristák meggyilkoltak egy rabbit és a feleségét. Kisebbik, kétéves gyermeküket az indiai nevelőnő, Sandra Samuel mentette meg a terroristáktól.

Az AFP riportja szerint november 26-án Sandra Samuel éppen letette a kisfiút, Mosét aludni, mikor a támadás kezdődött. Kiabálást, lövéseket és robbanásokat hallott, így elbújt a konyhában. Órákon keresztül két hűtőszekrény között rejtőzött, csak másnap reggel bújt elő, mikor meghallotta a kisfiú sírását.

A gyereket holtan fekvő szülei mellett találta. Az ijedt nő gyorsan felkapta Mosét, és kiszaladt a házból. Később azt mondta, nem tudta, hogy a szülők életben vannak-e még, bár látott vért a szobában. Sandra Samuel szerint a terroristák ájultra verhették a gyereket, mert ütés nyomai látszottak a testén, és éjszaka nem sírt, ami amúgy minden éjszaka előfordult.

Az életben maradt kistestvér Mose

Az izraeli belügyminisztérium a Világ igaza címet adományozta Sandra Samuelnek. Izrael azoknak a nem zsidóknak adja ezt a címet, akik életük kockáztatásával mentik meg zsidók életét. A nevelőnő egyébként elkísérte a kisfiút Izraelbe, azt mondta, addig vele marad, amíg a gyereknek szüksége lesz rá.

Mose testvére, a négyéves Dov alig több mint egy hónappal később, kedden hajnalban halt meg egy ritka genetikai betegségben, a Tay-Sachs-szindrómában. Két évvel ezelőtt a legidősebb testvér szintén ugyanebben a betegségben vesztette életét, ő hároméves koráig élt.

November 26-án terroristák összehangolt támadást hajtottak végre tíz célpont ellen Mumbaiban, két luxusszállodában és a Chabad-házban túszokat ejtettek és elbarikádozták magukat. A hatvan órán át tartó merényletsorozatban 172 ember halt meg, 300-an megsebesültek. India Pakisztánt teszi felelőssé a támadásokért.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla