Legyőzték a terroristákat Mumbaiban

2008.11.29. 08:25
Indiai kommandósok szombat reggel megölték a luxusszállodában elrejtőzött és a végsőkig kitartó terroristákat, amivel lezárult az India pénzügyi fővárosát, Mumbait csaknem hatvan órája rettegésben tartó merényletsorozat.

Haszan Gafur, a 18 millió lakost számláló nyugat-indiai város rendőrségének parancsnoka bejelentette, hogy az összes terroristát megölték, és ellenőrzés alá vonták a szállodát. "Minden művelet befejeződött. Minden terroristát megöltünk" - mondta. Dzsoti Krisan Dutt, a különleges egységek parancsnoka közölte, hogy három szélsőséges fegyverest lőttek le a péntek éjjel kezdődött műveletben, s a kommandósok szobáról szobára haladva ellenőriznek minden helyiséget.

Elmondása szerint a terroristák gyújtották fel a szállodát, miközben a kommandósokkal csatáztak. A hotelben szombat reggel ismét tűz pusztított. Robbanások és heves tűzpárbaj után hatalmas lángok borították el a földszint és az első emelet egy részét, az épületből sűrű füstoszlopok gomolyogtak kifelé.

Oltják a hotelt

A terroristák célpontjai közül az ötszintes, 400 szobás Tádzs Mahal volt az, amelyet utolsóként szabadítottak fel a biztonsági erők. A helyi idő szerint szerda este kezdődött, összehangolt merényletsorozatban a Tádzs Mahal mellett fegyveres támadás érte az ötcsillagos Oberoi szállodát, a főpályaudvart, a zsidó kulturális központot, egy népszerű éttermet, kórházakat és rendőrőrsöket.

Sem Gafur, sem Dutt nem beszélt arról, hogy találtak-e túszokat vagy bezárkózott vendégeket a Tádzs Mahalban. A szállodát robbanószerek után kutató kutyákkal is átvizsgálják. A helyszínre mentőautók érkeztek, s a kommandósok elkezdték a visszavonulást a szálloda körül kialakított állásaikból.

A terroristák hónapok óta éltek Mumbaiban

Tíz terrorista érkezett Mumbaiba a várost sújtó terrortámadás végrehajtására, kilenccel végeztek, egyet elfogtak az indiai biztonsági erők - mondta szombaton Haszan Gafur, az indiai metropolis rendőrfőnöke. Legalább 195 ember életét követelte a terrortámadás, a sebesültek száma mintegy 300. A halálos áldozatok között 22 külföldi van: öt izraeli, öt amerikai, két-két francia, ausztrál és kanadai, egy német, egy japán, egy brit ciprióta, egy olasz, egy szingapuri és egy thai állampolgár. Hivatalos közlés szerint a biztonsági erők hozzávetőleg 15 tagja is meghalt, köztük a mumbai antiterrorista egység parancsnoka.

A szóban forgó iszlamista terroristák közül kilencen már hónapokkal ezelőtt felkeresték az indiai nagyvárost, és hosszabb időt töltöttek el ott. Malajziai diákoknak adva ki magukat, lakást béreltek a belvárosban, és terepszemlét tartottak támadásaik tervezett célpontjain - jelentette a The Times of India című, angol nyelvű indiai lap, az elfogott szélsőséges kihallgatásáról készült rendőrségi jegyzőkönyvre hivatkozva. Más indiai lapok úgy értesültek, hogy némelyik terrorista a Tádzs Mahal szállodában vett ki szobát.

Pakisztánban kaptak kiképzést a terroristák - jelentette szombaton a Times Now angol nyelvű indiai hírtelevízió. A Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) nevű, szélsőséges iszlamista szervezet két titkos táborában történt a felkészítés. A jelentés szerint ezt vallotta kihallgatásán a terrorcsoport őrizetbe vett tagja, egy bizonyos Azam Amir Kaszav.

Fel akarták robbantani a hotelt

Karacsiból kiindulva keltek át a tengeren és jutottak el az indiai Gudzsarát állam partvidékéhez. Továbbhaladásukhoz hatalmukba kerítettek egy indiai halászhajót, megölve a legénység tagjait. Mumbai partjainak közvetlen közelében felfújható gumicsónakokra szálltak át a halászhajóról, átrakodták a fegyvereket és a lőszereket is.

A Times Now szerint az volt a terroristák fő elgondolása, hogy felrobbantják a Tádzs Mahal hotelt, s elegendő nagy hatóerejű robbanóanyaguk volt ahhoz, hogy romba döntsék vele az épületet. Arról nem szólt a jelentés, hogy miért nem hajtották végre ezt a tervüket. 

Az amerikai kormányzat FBI-ügynököket küld Indiába, hogy segítsenek a mumbai terrortámadások kivizsgálásában - közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők. Az amerikai ügynökök célja az, hogy többet tudjanak meg a merénylőkről. A támadók kilétének megállapítása döntő fontosságú, mivel az atomfegyverekkel rendelkező két rivális, India és Pakisztán közeledése forog kockán.  • Hírek
  • Hírek