Sára, Márió
2 °C
6 °C

Csóró az orosz pénzügyminiszter

2006.01.26. 13:07
A közlekedési miniszter Levityin havi 400 000 dollárt, főnöke, Mikhail Fradkov kormányfő csak 5000-et keres, derült ki a Vedomosztyi gazdasági lap összeállításából. Az orosz kormány legszegényebb tagja pont a pénzügyminiszter.

Nagy vagyoni-jövedelmi egyenlőtlenségről számolt be az orosz kormányon belül egy moszkvai lap csütörtöki számában. Igor Levityin közlekedési miniszter jövedelme például 2004-ben nyolcvanszor akkora volt, mint Mihail Fradkov miniszterelnöké.

Az egyik legszegényebb kormánytag pedig éppen a pénzügyminiszter, Alekszej Kudrin. A legtöbb lakással Leonyid Rejman informatikai miniszter rendelkezik, míg a legnagyobb telkekkel Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztériumának a vezetője, összegezte a Vedomosztyi a miniszterelnökségtől kapott hivatalos bevallások tartalmát.

Az orosz kabinet - miniszterelnök, miniszterelnök-helyettesek és miniszterek - havi átlagjövedelme 51.562 dollárt tett ki tavalyelőtt (az akkori átlagárfolyamon átszámítva). Ezen belül a 13 viszonylag legszegényebb főhivatalnok átlag 3675 dollárt keresett havonta, míg öt leggazdagabb kollégájuk ennél tízszer, sőt százszor többet. Érdekes módon Fradkov kormányfő a maga 5043 dolláros havi jövedelmével nem tartozik a leggazdagabbak közé, jegyezte meg a liberális orosz lap.

Levityin tavalyelőtti (havi bontásban 404.455 dolláros) rekordjövedelme a miniszteri fizetésén túl bankbetéteinek és értékpapírjainak hozadékából, valamint részvénypakettjeinek (éppen állami szolgálatba lépése miatti) eladásából származott, tudta meg a Vedomosztyi, amely szerint a jövedelmi rangsor két másik dobogós helyén Jurij Trutnyev, az ásványkincset felügyelő tárca és Mihail Zurabov, az egészségügyi és szociális fejlesztési minisztérium feje áll.

A lakáshalmozó Rejman összesen 994,2 négyzetméternyi lakóingatlannal bír. Három kormánytagnak, jelesül Kudrinnak, valamint Jurij Csajka igazságügyi és Vlagyimir Jakovlev regionális fejlesztési miniszternek semmiféle ingatlana nincs, se telke, se háza vagy lakása, de még egy garázsa sincs a nevén, konstatálta az üzleti lap.