Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

'Zarkavi, égj a pokolban'

2005.11.11. 13:47
Magyarázkodásra kényszerült az al-Kaida a szerdai ammani robbantások miatt. Jordániában nem értik, miért kellett egy esküvőn robbantani. Ráadásul az áldozatok is két kivétellel mind muzulmánok. A hatóságok eddig százhúsz gyanúsítottat vettek őrizetbe.

Magyarázkodásra kényszerült az al-Kaida a jordániai merényletek miatt, írja a BBC. A szerdai öngyilkos merényleteket közleményben felvállaló terrorszervezet újabb közleményében azzal indokolta a hotelok elleni támadást, hogy ott az iszlám ellen szövetkezők szálltak meg.

A terrorszervezetnek Jordániában amúgy sem volt nagy a támogatottsága, ez azzal, hogy a szerdai robbantások legtöbb áldozata egy esküvőn vett részt, dühbe fordult át. A merényletben hivatalos adatok szerint ötvenheten vesztették életüket, két kínait, egy arab-amerikait és egy szintén muzulmán indonézt leszámítva valamennyien arabok. Az al-Kaida eddig sosem kényszerült magyarázkodásra egy merénylet miatt.

Ammenban több száz felvonzuló tiltakozott a támadások miatt. "Égj a pokolban Abu Muszab az-Zarkavi" - kántálták a tüntetők az al-Kaida iraki szárnya jordániai származású vezetőjének üzenve.

Jordánia a merényletek után lezárta szárazföldi határait és hajszát indított a merénylők után. Eddig százhúsz embert, többségükben irakiakat és jordániaiakat vettek őrizetbe. Az öngyilkos merénylők személyazonosságát DNS-tesztekkel próbálják megállapítani. Az al-Kaida közleménye szerint a támadást négy iraki, köztük egy házaspár követte el. Az ötvenhét áldozat közül még tizennégyet nem azonosítottak.

A halottak között van a szíriai számrazású amerikat Moustapha Akkad, a Halloween horrorfilmek rendezője és a Mohamed proféta életét bemutató, Anthony Quinn főszereplésével készült Üzenet producere is.